Koja je cena prirodne lepote

Industrija lepote, “bjuti blogeri” i savremeni mediji iz dana u dan nameću mladim devojkama i ženama veoma rigorozne standarde lepote koji ne samo da opterećuju psihu, već i budžet. Koliko prosečno novca treba da izdvoji žena u Srbiji na mesečnom nivou ukoliko želi da bude negovana?

Svuda u svetu već decenijama unazad briga o svom fizičkom izgledu je imperativ, a ovakva kultura poslednjih nekoliko godina postepeno je dolazila i u Srbiju. . Ovakva kultura postepeno je došla i u Srbiju, a sve više mladih devojaka i žena ne žali novac kada su u pitanju njihovo telo, kosa i lice. Koliko je novca potrebno prosečnoj ženi na mesečnom nivou kako bi ona bila negovana, i na šta tačno odlazi novac:

“Prosečno na mesečnom nivou potrošim nešto više od 27.000 dinara na “salonsku” negu, od čega je definitivno najveći trošak (ulaganje) odlazak na lasersku epilaciju celog tela – 18.000 dinara. Zatim, zbog posla kojim se bavim često sam na terenu, pa koža lica posebno trpi – jednom mesečno obavezno odradim higijenski tretman lica koji košta između 4000 i 5000 dinara, a tu su i manikir i pedikir jednom mesečno, što je još 4500 dinara”, navodi Aleksandra (30). “Sve kada se sabere zvuči mnogo, a sa druge strane, sve su to neke osnovne stvari kako bi moje telo i lice izgledali negovano. Ovoj cifri treba pridodati i kućnu negu, poput umivalica, tonika, seruma i krema za lice, maske za kosu, losiona za telo, i slično.”

Kako nega lica i tela utiču na samopouzdanje

Naše telo je naš hram, kaže stara izreka, a ono šta u njega unosimo i na koji način ga negujemo u velikoj meri utiče ne samo na opšte fizičko zdravlje, već i na raspoloženje i samopouzdanje. Čista i uredna kosa, koža lica, negovani nokti i telo prosto su osnova elementarnog zdravog samopouzdanja. Upravo zbog toga važno je da se odnos prema svom telu i njegova nega ne posmatraju kao bacanje para, već kao investicija – u dobar osećaj, lepotu i zdravlje.

“Odlazak na tretman za mene nije samo pitanje nege, već i mentalnog zdravlja – to je vreme koje je posvećeno samo meni, bez telefona, društvenih mreža, mejlova sa posla i svakodnevnih obaveza koje se nalaze na mojoj listi”, navela je Maša. “Takođe, lični osećaj da sam uradila nešto lepo za sebe i komentari ljudi oko mene kako izgledam svežije, negovanije i lepše, na moje samopouzdanje utiču isključivo pozitivno, tako da je takva vrsta nege za mene dragocena.”

 Tretmani tela nisu zamena za zdravu ishranu i trening

Popularno mišljenje koje vlada među pripadnicama lepšeg pola jeste da odlasci na tretmane tela i anticelulit masaže  mogu biti adekvatna zamena za zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost, što naravno nije tačno. Izbalansirana ishrana puna vlakana, proteina i vitamina, unos dovoljne količine tečnosti u organizam i redovni treninzi (ili neka druga fizička aktivnost) trebalo bi da budu osnova zdravog odnosa prema svom telu, dok tretmani za zatezanje i oblikovanje tela predstavljaju tek dodatak na zdrav način života, a nikako ne zamenu za njega.

Koliko Ruskinje potroše na negu

Ruskinje važe za žene koje, kada su u pitanju nega i lepota, ne prave kompromise, a novac potrošen na kozmetičke procedure, tretmane tela, veštačke nokte i trepavice smatraju investicijom u sebe. Način na koji se odnose prema svom telu u velikoj meri oblikovan je kulturološkim i demografskim parametrima: kada je reč o kulturološkim – u doba Sovjetskog Saveza ženska lepota nije bila “na ceni”, a skromnost i trudoljublje bile su osnovne vrednosti, dok ako sagledamo činjenicu da na 1000 muškaraca danas u Rusiji ima 1154 žene, borba za mušku pažnju postaje očigledna. “Nedostatak ljubavi i pažnje sa muške strane one vešto kompenzuju negom i ulaganjem u sebe”, smatra psiholog Irina Rižkova, i dodaje “Danas, mnoge ruskinje, na ovaj način, uz pomoć nege, pokušavaju da zavole sebe i poboljšaju svoje samopouzdanje”.

Kada su troškovi “održavanja” u pitanju, Ruskinje prednjače u odnosu na Srpkinje, te tako mesečno potroše između 3000  i 6000 (od 35-70 evra) rubalja na kućnu negu, dok su za “salonsku”, spremne da izdvoje i do 70.000 oko rubalja (oko 850 evra), uključujući odlaske na tretmane za oblikovanje i zatezanje tela, odlaske kod kozmetičara, laminiranje obrva, nadogradnju trepavica i antiejdžing tretmane.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: