logo transparend vojvodina uzivo

Kod Sremske Rače gradiće se novi granični prelaz sa BIH, sa 12 traka za automobile i 4 trake za teretni saobraćaj

Na deonici novog auto-puta Sremska Rača-Kuzmin gradiće se novi, zajednički granični prelaz između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Direkcija za imovinu Republike Srbije raspisala je tender za izradu urbanističkog projekta novog graničnog prelaza na lokaciji Sremska Rača.

Kako se navodi u projektnom zadatku, približna dužina graničnog prelaza biće 1.000 metara, a približna širina oko 320 metara.

– U funkcionalno – tehnološkom smislu planirani granični prelaz mora biti tangencijalnog tipa, sa operativnim terminalima – bazama putničkog (automobilskog i autobuskog) i teretnog (kamionskog) saobraćaja u okviru kojih se predviđaju površine, objekti i sadržaji niskogradnje (saobraćajnice i parkinzi), visokogradnje i infrastrukture, stalnog karaktera. Putnički i teretni terminali moraju biti razdvojeni i formirani za svaku državu ponaosob – navodi se u tehničkoj dokumentaciji.

U planu je da putnički terminali budu smešteni u centralnom delu Graničnog prelaza. Prilaz ovim terminalima biće obezbeđen preko saobraćajnog platoa koji je zajednički za obe države, i koji će se sastojati od po šest traka za ulazni i izlazni pravac. Ukupno 12 traka biće raspoloživo za automobilski putnički saobraćaj.

Na putničkom terminalu predviđa se izgradnja objekta za službene potrebe MUP-a i Uprave carina, kao i objekata u kojima će biti smešteni prateći sadržaji za obe države – banka, pošta, toaleti…

Na obodnim delovima graničnog prelaza biće izgrađeni teretni terminali. Prilaz će biti obezbeđen sa po dve saobraćajne trake za ulazni i izlazni, odnosno 4 trake za kamionski saobraćaj. Urbanističkim projektom biće definisan i funkcionalni raspored prostorija za obavljanje neophodnih procedura u kojima će biti smeštene službe MUP-a, Uprave carina, veterinarska i fitosanitarna granična inspekcija. Za obe države terminal će biti upotpunjen pratećim sadržajima sa objektima za smeštaj špedicije, kafića, prodavnice, javni toaleti.

Deo prostora biće namenjen za izgradnju tehničkih postrojenja (trafo stanica, kotlarnica, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda) i ovi objekti se planiraju za obe države.

Kako se navodi, u planu je izgradnja funkcionalnog kompleksa koji će pored administrativnih kapaciteta imati i servis za pregled vozila, i druge sadržaje, a svi objekti biće montažnog ili kontejnerskog tipa.

– Sve zgrade moraju biti u kategoriji javnih objekata, namenjeni isključivo korisnicima (Uprava granične policije, Uprava carina, Inspekcije, špedicije, banke, pošte itd.), spratnosti P+0 do P+1. Prema tipu, objekti moraju biti montažnog ili kontejnerskog tipa. U kompleksu graničnog prelaza predvideti i kontrolne kabine, garažu za pregled putničkih vozila, kanal za pregled autobusa, javne toalete na putničkom i teretnom terminalu, kolske vage, posebna kontrola vozila i tereta, parkinge za službena, putnička i teretna vozila, parkinge za autobuse, kotlarnicu, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, trafostanica, nadstrešnicu sa rampom za kontrolu robe, kanal za pregled kamiona, objekat (magacin) za privremeno oduzetu robu i vozila, skener, kontrolu zapaljivog tereta, skladište zapaljenih naftnih derivata, antenski stub – dodaje se u projektnom zadatku.

Tender je otvoren do 6. decembra, a vrednost posla izrade urbanističkog projekta iznosi 9.999.999 dinara.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.