Kočićevo pero dodeljeno Milošu Latinoviću

Književna nagrada „Kočićevo pero“ za proleće i leto 2022. godine dodeljena je književniku Milošu Latinoviću za knjigu „Etape noći“ izdavačke kuće „Vulkan“ iz Beograda, saopštili su danas organizatori.

Žiri u sastavu književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković doneo je jednoglasnu odluku da dodeli Latinoviću „Kočićevo pero“ za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti misli i reči Petra Kočića (1877-1916).

Roman „Etape noći“ fokusiran je na Banat i njegovu istoriju u širokom vremenskom opsegu od skoro pet vekova, od predvodnika seljačke bune protiv mađarskih zemljodržaca i vlastele Đerđa Dože do devedesetih godina prošlog veka.
„Pisac nam propoveda o različitim događajima, istorijskim i fiktivnim ličnostima koje učestvuju u različitim etapama burne i neretko sasvim egzotične istorije Banata, koji je paradigma Evrope, u kojem se smenjuju različite uprave, carstva, vladari i vojskovođe, hajduci i pronalazači“, istakao je Vesković.

Prema njegovim rečima, „svi oni putuju kroz vreme, od sumraka do svitanja, kroz sedam etapa halucinacija, tragajući za sopstvenim identitetom, trpeći nepravde i sanjajući slobodu, u večnoj potrazi za smislom postojanja i ljubavlju“.
„Preplitanje lokalne u svetske istorije, koje je zapravo parabola koja odgovara danima koji su nama dodeljeni, upravo je motiv za šire sagledavanje u smislu romana ‘Etape noći’ kao dela koje sa velikim zanimanjem jeste tumačeno i prevođeno i u drugim sredinama, koje imaju sličnu istoriju i recidive prethodnih vremena“, istakao je Vesković.

Kako je najavljeno, nagrada „Kočićevo pero“ koju dodeljuje „Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd“ biće svečano uručena 16. septembra (12:00) u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: