logo transparend vojvodina uzivo

Ko lakše donosi odluke, žene ili muškarci

Šta da obučemo za posao, koji film da pogledamo, šta da spremimo za ručak – svaki dan donosimo, kažu, 70 odluka. I dok mnoge odluke donosimo automatski, druge podrazumevaju više vaganja – koji fakultet da izaberemo, da li da ostanemo u zemlji, da li da budemo podstanari ili da kupimo nekretninu. A evo šta kažu istraživanja – kako donosimo odluke i ko to lakše radi, muškarci ili žene, stariji ili mlađi.

Muškarci su impulsivniji, žene promišljenije

Muškarci važe za odlučniji pol, ali isto tako kad odlučuju, više će se voditi crno-belim pristupom, dok su žene otvorenije i obratiće pažnju na nijanse sive. Naučnici kažu da muškarci možda jesu odlučniji, ali to ne znači da donose bolje odluke, jer su i impulsivniji. Žene su promišljenije, a u proces odlučivanja češće uključuju prijatelje i ljude kojima veruju. Žene su takođe sklonije da konsultuju partnera, a kad osete da su u ćorsokaku, pre će poslušati srce.

Kada stariji postanu neoprezni

Jedna američka studija u kojoj su učestvovali ispitanici starosti između 12 i 90 godina pokazala je da stariji donose lošije odluke. Ispitanici su donosili odluke koje su uključivale različite finansijske dobitke i gubitke. Stariji od 65 godina donosili su lošije odluke, ali ne zbog demencije jer su svi bili mentalno zdravi.

Pokazalo se da kad su u pitanju izbori koji uključuju potencijalni dobitak, stariji su manje spremni da rizikuju, ali kad je reč o izborima koji uključuju gubitak, postaju neoprezni. Naučnike je taj podatak na prvu loptu iznenadio, ali su kasnije primetili da je možda razlog to što kako starimo, imamo manje da izgubimo, pa smo nekad skloni da odluke donosimo neoprezno.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.