logo transparend vojvodina uzivo

Ko je uhapšeni vehabija: Planirao napade u Beogradu, veličao Islamsku državu, pozivao na ubijanje

BEOGRAD- Adnan Hot, vehabija iz Novog Pazara koji je prekjuče uhapšen i saslušan u Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog podsticanja na terorizam duže vreme pre hapšenja objavljivao je na društvenim mrežama klipove kojima se veliča Islamska država.

Kako saznajemo, on je u svojim objavama pozivao na ubijanje Jevreja.

Prema našim informacijama, vehabija Adnan Hot je mesecima unazad putem društvenih mreža, posebno Telegrama, podsticao na terorizam.

„On je čak preko Fejsbuka i drugih mreža komunicirao sa teroristima,“ rekao je izvor „Blica“ upoznat sa slučajem.

Inače, ovo nije prvi put da je ovaj Novopazarac hapšen zbog veze sa terorizmom. On je osuđen na 7 godina i 6 meseci robije kao član Ninajske grupe, čiji je vođa Senad Ramović Becan, stanodavac Miloša Žujovića i vehabija koji je u bekstvu.

Hot je uhapšen zajedno sa grupom vehabija u martu 2007. godine na planini Ninaji, tridesetak kilometara od Novog Pazara. Tada je policija u skrivenoj pećini i nekoliko šatora pronašla izvesnu količinu eksploziva, naoružanja, municije i opreme, ali i versku literaturu. Suđenje je počelo 14. januara prošle godine.

Adnan Hot je, kako je utvrđeno presudom, zajedno sa ostalim vehabijama planirao ubistvo muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, kao i napade na policijsku stanicu i džamiju u Novom Pazaru.

Prema rečima tužioca, planirali su i napade „širih razmera“ u Beogradu (Narodno pozorište, „Beograđanka“, pojedine ambasade).

Osuđeni su i zbog formiranja kampa za vojnu i terorističku obuku na planini Ninaji kod Novog Pazara. Terete se i da su kontaktirali istomišljenike i mentore iz BiH, Saudijske Arabije, Austrije i drugih zemalja.

Vođa vehabija izdavao stan teroristi Žujoviću

Senad Ramović zvani Becan, koji je bio vođa Ninajske grupe u kojoj je bio i Adnan Hot, trenutno u bekstvu nakon što je policajcima pretio da će ih napasti sekirom ukoliko mu pretresu stan koji je iznajmljivao Milošu Žujoviću, vehabiji koji je napao Žandarma ispred izraelske ambasade, uhapšen je 2007. nakon žestokog oružanog obračuna s policijom u selu Trnava kod Novog Pazara.

Stan u Novom Pazaru u kojem je posle pretresa, koji je usledio nakon subotnjeg terorističkog napada u Beogradu, nađeno oružje i zastave tzv. Islamske države pripada Senadu Ramoviću Becanu (51), koji je 13,5 godina proveo na robiji zbog terorizma.

To je kazao ministar Ivica Dačić, otkrivši da je Ramović najpre pretio policajcima sekirom ako dođu kod njega, a onda ih nije sačekao nego je sad u bekstvu.

„Nismo razgovarali sa njim jer nije bio kod kuće. Pretpostavio je da možemo da dođemo“, kazao je Dačić.

Pročitajte još:

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.