logo transparend vojvodina uzivo

Ko je bila Vera Crvenčanin Kulenović čiji je lik osvanuo u Novom Sadu? (FOTO)

NOVI SAD – Lik Vere Crvenčanin Kulenović osvanuo je na jednoj novosadskoj zgradi u Ulici Jovana Đorđevića. Mural  koji je nastao u okviru projekta „Izuzetne žene“ incirala je Ambasada Holandije, a ovih dana je zvanično završen.

Mural se nalazi na adresi Jovana Đorđevića 37. Predstavlja lik Vere Crvenčanin Kulenović okružen filmskim trakama. Razlog tome jeste što je ova rođena Novosađanka bila prva žena filmski reditelj na ovim prostorima.

Ko je bila Vera Crvenčanin Kulenović?

Vera Crvenčanin Kulenović je žena čiji je rad obeležio srpsku filmsku industriju 20. veka. Rođena je 24. decembra 1920. u Novom Sadu. Školovala se na Akademiji za pozorište i film, na odseku za režiju. Od školovanja pa do radnih dana Vera je živela u Beogradu. Udata je bila za srpskog književnika Skendera Kulenovića, a posebno je upamćena po svom stvaralaštvu koji se ogledao u domenu filmske industrije.

Za potrebe nekada čuvene filmske kompanije „Avala film“ Vera je stvorila nekoliko filmova. U kasnijim periodima radila je samostalno.

Neki od njenih filmskih radova su: Na rubu pameti, Beogradski univerzitet, Pahuljica, Priča o junacima, Vilijam Šekspir, Novi Dom, porodica Glišić, Čovjek čovjeku, i dr.

Pored filmske umetnosti, Vera se bavila i književnošću. Te su tako

Vera Crvenčanin Kulenović umrla je 23. januara 2013. godine u Beogradu.

Ponosni Novosađani

Mural koji oslikava Veru Crvenčanin Kulenović deo je projekta koji sugeriše na izuzetnost srpskih žena. Lik i delo Vere Crvenčanin Kulenović ne predstavlja samo doprinos srpskoj filmskoj industriji, s obzirom da je Vera prva žena filmski reditelj na ovim prostorima, već i Novom Sadu, gradu u kome je rođena i delom radila.

Naime, pored što je rođena novosađanka Vera je jedno vreme radila i za Radio-televiziju Vojvodine te je i ovde ostavljala svoj trag.

Sa novonastalim muralom zasigurno je da će Novosađani osvestiti izuzetnost ove njihove nekadašnje sugrađanke ali, i još duže vreme negovati kulturu sećanja na njen lik i delo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.