Primenite neki od ovih trikova i uskoro uživajte u omiljenom zimskom ukusu
Ako postoji neka hrana koja je simbol zime, to je definitivno kiseli kupus. Volimo ga kao salatu sa paprikom, ali i u podvarku, sarmi...
Elem, za to ima rešenje! Ako želite brže da kiselite kupus kod kuće, postoje neki trikovi koji vam mogu pomoći u tome.
Saveti za ubrzano kiseljenje kupusa
Ova tradicionalna zimnica može se napraviti po prilično pristupačnoj ceni, a potom se konzumirati tokom cele zime.
Za proces kiseljenja kupusa nije potreban specijalan prostor; mnogi to rade u svojim domovima i na balkonima.
Srednje i kasne sorte kupusa imaju više šećera, što je pogodno za fermentaciju. Glavica bi trebalo da bude čvrsta s manje oštećenim listovima. Takođe je važno da bude zelene boje i da je poželjno da bude široka kako bi njeni listovi bili dovoljno veliki za pripremu budućih jela.
Za početak temeljno očistite kupus i uklonite oštećene delove. Slažite glavice tako da koren bude okrenut nadole, a po potrebi isecite ostatak kupusa kako biste ga stavili između glavica i popunili prostor.
Izaberite odgovarajuću posudu; možete koristiti kantu, staklene tegle ili posude od emajla, ali izbegavajte one od aluminijuma. Bitno je da posuda bude čista i da ima dobar poklopac kako bi se kupus brže ukiselio, a istovremeno sprečio širenje mirisa koji se stvaraju tokom procesa.
Toplije okruženje i šećer
Manje posude ili kante ubrzavaju proces, kao i toplije okruženje ili više temperature. Grubo rendani kupus, četvrtine ili polovine će se brže ukiseliti u poređenju s celim glavicama.
Osim toplijeg okruženja, dodavanje malo šećera u posudu takođe može ubrzati proces fermentacije.
Kupusu koji je iseckan treba od dva do sedam dana da bi se ukiselio, s tim da je povremeno potrebno uklanjati penu koja se formira tokom procesa, dok celim glavicama treba oko dve nedelje ili više, piše 24sata.hr.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.