logo transparend vojvodina uzivo

Književno veče Jadranke Ćulum u Kulturnom centru Vršac

VRŠAC – U utorak, 4. juna od 19 časova, u sali Kreativa na petom spratu poslovne kule Centra Milenijum, u organizaciji Kulturnog centra Vršac održaće se književno veče Jadranke Ćulum pod nazivom „Na dlanu pesma“.

Autorka će predstaviti poeziju iz svojih ranijih zbirki, a veče će upotpuniti muzička pratnja i solisti Anđelija Stojanović i Darko Risteski. Učesnici programa biće i deca iz osnovnih i srednjih škola.

Biografija:

Jadranka Ćulum rođena je u Ključu 28.04.1965. gde je završila osnovnu i srednju školu. Studirala je i diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Objavljivala je u mnogim listovima i časopisima. Zastupljena je u Antologiji savremene književnosti za decu. Saradnica je najpopularnijeg časopisa za mlade „Vitez“, učesnica „Beogradskog festivala pisaca za decu“, „Vitezevo proleće“ i mnogih drugih festivala širom zemlje.

Prepevala je dve zbirke pesama mađarskog pesnika Arona Gala. Objavila je zbirke pesama; „Korak do sna“, „Između vremena“, „Na dlanu pesma“, „Karta za snove“, „Prezrelo jutro“, „Iza budućnosti“, „Duša molitvena“, „Košava“, „Dodir ravnice“ i „Nešto nas veže“, autobiografsku zbirku „Bosonoga princeza“, zbirku kratkih priča „Autobuske priče“ i monodramu „Ženske tajne“.

Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada; „Vukovi lastari“, „Vršačko pero“, „Vitezova Povelja za poseban doprinos ulepšavanja sveta deteta“, „Slova na pesku“, „Prijatelji dijaspore“, „Majstorsko pero“ i dr. Prvi je vršački autor, posle Sterije, koji je svoje književno delo postavio na scenu, jer su „Ženske tajne“ na stalnom repertoaru Vršačkog pozorišta.

Jadrankine pesme prevedene su na brojne jezike, a većina pesama je komponovana i javno se izvode.

Pisac je recenzija, pokretač Festivala dečje poezije u Vršcu i učesnik brojnih kulturnih događaja u zemlji i van nje.

Članica je Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnika Republike Srpske, Matice srpske, SKOR-a, Vršačkog književnog kluba i mnogih drugih udruženja.

Živi i radi u Vršcu kao profesor srpskog jezika i književnosti.

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.