logo transparend vojvodina uzivo

Klinički centar Vojvodine povećao energetsku efikasnost

NOVI SAD – Univerzitetski klinički centar Vojvodine učestvuje u projektu Оbnоvlјivi izvоri еnеrgiје zа pаmеtne zgrаdе i еnеrgеtski sаmооdrživе zdrаvstvеnе cеntrе, univеrzitеtе i drugе zdgrаdе јаvnе nаmеnе.

Projekat “Renewable Energy Sources for smart sustainable health Centers, University Education and other public buildings – RESCUE“ je jedan od najvećih projekata koji se realizuje u okviru drugog poziva INTERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija.

Glavni cilj projekta je da prikaže inovativne tehnologije obnovljivih izvora energije za primenu u objektima javne namene sa ciljem ostvarivanja ušteda u energiji, povećanja energetske efikasnosti i obezbeđenja energetske sigurnosti institucija.

Univerzitetski klinički centar Vojvodine je prepoznao značaj integracije savremenih tehnologija i aktivno se uključio u rešavanje gorućih pitanja održivog razvoja. Ovim sistemima, biće ostvarena značajna ušteda energije za dnevne aktivnosti samog UKCV, ali će služiti i kao pozitivan primer drugim javnim institucijama kako je moguće povećati sopstvenu energetsku nezavisnost.

Značajan udeo, u planiranih 1.7 MW novoinstalisanih kapaciteta obnovljivih izvora energije na projektu realizuje se upravo na Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine. Do sada je UKCV izgradio 30 kW solarnih kolektora za pripremu tople vode i nabavio sistem za proizovdnju biodizela iz otpadnog jestivog ulja koji će biti dovoljan da pogoni oko 500 kW pomoćnih dizel generatora za napajanje u slučaju nužde (nestanka napajanja mreže). Takođe, ugovorena je izgradnja fotonaponskog sistema 250 kW, što je trenutno u implementaciji.

Univerzitetski klinički centar Vojvodine ima jednu od najvažnijih uloga u predmetnom projektu što je moguće videti i iz udela budžeta koji za UKCV iznosi 444.932,829 evra (iz EU IPA II 378.192,89 evra). Ukupan budžet projekta iznosi 1.936.989,91 evra od čega su 1.646.411,40 evra bespovratna sredstva Evropske unije. Vodeći partner na projektu je Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada, dok se među partnerima nalaze eminentne institucije iz oblasti nauke i zdravstva kao što su Kliničko bolniči centar Osijek, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacionih tehnologija iz Osijeka, Univerzitet u Slavonskom Brodu i Univerzitetski klinički centar Vojvodine.

Na ovaj način, Univerzitetski klinički centar Vojvodine aktivno učestvuje u smanjenju emisije štetnih gasova i nastoji da svoj „karbonski otisak“ svede na potpuno zadovoljavajuću meru, a sve sa ciljem da pored lidera u oblasti zdravstvene zaštite, postane i jedan od lidera regionalnog razvoja u oblasti zaštite životne sredine.
Transfer znanja između zdravstvenih ustanova i univerziteta u oblasti očuvanja zdravlja, klimatskih promena i energetike, predstavlja idealnu kombinaciju za diseminaciju znanja stečenih u oblasti energije i energetske efikasnosti, a posebno u oblasti integracije obnovljivih izvora energije. Ogledna postrojenja, razvijena na projektu služiće daljoj promociji rezultata, ali će imati za cilj pokazati put kojim javni objekti mogu postati više energetski efikasni i energetski nezavisni, na taj način obezbedivši značajan regionalni uticaj (ali i šire).

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.