Kisić: Više od 50 odsto parova ima samo jedno dete, to mora da se promeni

VRANJE – Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić prisustvovala je danas predstavljanju rezultata projekta “Porodica – tvrđava za sve” u osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Vranju i tom prilikom poručila da u Srbiji danas više od 50 odsto parova ima samo jedno dete, i da to mora da se promeni.

“Sam naziv ovog filma i projekta ‘Porodica – tvrđava za sve’ dovoljno govori. U Srbiji danas gotovo svaki drugi par ima samo jedno dete, i to moramo da promenimo, jer, za koga ovo sve radimo, gradimo ukoliko nećemo imati kome to da ostavimo. Ja nažaalost, imam samo jedno dete, i to će sigurno biti moj najveći poraz. Ako nema zdravstvenih razloga, ili nekih drugih, čovek treba da se trudi da ima što više dece”, poručila je ministarka.

Gledajući izložene istorijske fotografije, na izložbi u okviru projekta, Kisić je ukazala na to da ni jedna porodična fotografija nema manje od troje dece.

“Gledajući ovu sliku videla sam baku i deku, mamu i tatu, četvoro dece. Gledajući u sve ove slike, iz ne tako davne prošlosti, nema ni jedna jedina slika koja ima manje od troje dece. To je pravo blago i bogatstvo Srbije”, rekla je Kisić.

Projekta “Porodica – tvrđava za sve”, je uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju sproveo Centar za društvene integracije iz Vranja, a realizovane su radionice za decu, roditelje i druge članove porodica na temu međugeneracijske saradnje, upoznavanja sa starim običajima, sa korišćenjem digitalnih uređaja, radionice veza i pletenja, starih igara.

Ministarka je tokom posete u Vranju obišla i porodicu Mladenović, koja je uz pomoć državne subvencije za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta, kupila stan, saopšteno je iz Ministarstva.

Nakon obilaska stana, ministarka je istakla da je Ivana Mladenović jedna od 513 majki koja je ostvarila pravo na ovu podršku države, i pozvala druge majke koje mogu da ostvare ovo pravo da se prijave.

Ministarka je rekla da je ponosna na državu, koja je ovim vidom podrške mnogim porodicama olakšala i ulepšala život, dodavši da je osnovni cilj države da bude najveća moguća podrška porodicama i deci, a sve u cilju da nam se širom Srbije rađa više dece.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.