logo transparend vojvodina uzivo

Kisić posetila centar za VTO u Valjevu: Cilj je da se rađa što više beba u Srbiji

VALJEVO – Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić posetila je Centar za VTO u Opštoj bolnici u Valjevu, u kojem je uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju kroz pilot projekat omogućena psihosocijalna podrška parovima koji prolaze kroz proces vantelesne oplodnje.

Ministarka Kisić je prilikom posete razgovarala sa parovima koji se pripremaju za vantelesnu oplodnju.

Kisić je dodala da se nada da će ovaj pilot projekat biti nastavljen i u drugim gradovima, jer je cilj da se više beba rađa u svakom delu Srbije.

Ministarka je podsetila da Centar postoji od 2012. godine i da je uz pomoć vantelesne oplodnje u ovom gradu rođeno 650 beba, a da se godišnje u valjevskoj bolnici rađa oko 1.300 beba.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, prema rečima ministarke, podržalo je pilot projekat psihosocijalne podrške parovima koji ulaze u ovaj zahtevan, stresan i emotivan postupak.

„Utvrđeno je da su anksioznost i depresivnost faktori koji su usko povezani sa ovim procesom, a istraživanja su pokazala da ovo može uticati i na uspešnost potpomognute oplodnje. Zato smo podržali ovaj pilot projekat, u kome je do sada učestvovalo 20 parova i veoma smo srećni što imamo potvrđenu prvu trudnoću paru koji je učestvovao u ovoj studiji“, rekla je ona.

Kisić je u Valjevu obišla osmočlanu porodicu Petrović, gde je poručila da je ova porodica, koja ima šestoro dece, najbogatija na svetu.

Direktor Opšte bolnice u Valjevu Vladimir Pantelić zahvalio je ministarki Kisić i Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju na podršci, navodeći da je uspešnost postupaka vantelesne oplodnje u Centru za VTO više od 28 odsto.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.