Kisić: Nikada veća finansijska podrška države roditeljstvu i porodici

KOPAONIK – Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je danas, na početku poslednjeg dana Kopaonik biznis foruma, da nikada nije bila veća finansijska podrška države roditeljstvu i porodici i da se već vide pozitivni rezultati, s obzirom da se sve veći broj žena u radnom odnosu i žena sa visokim akademski obrazovanjem odlučuje, ne samo za zasnivanje porodice već i da rađaju treće i četvrto dete.

“Donet je niz mera i nikada nisu bile jače finsijske mere koje pokazuje koliko država želi da stane iza porodice i roditelja”, rekla je Kisićeva i čestitala svim pripadnicama lepšeg pola Dan žena, 8. mart.

Ona je istakla da sada žena koja rodi prvo dete ima finsijsku podršku od 345.000 dinara, dok je, na primer, 2012. godine ta podrška iznosila svega 30.000 dinara.
Kako je rekla, na tržištu rada se takođe vide pozitivni trendovi kada je reč o zapošljavanju žena i zaposlenosti žena u reproduktivnom periodu, s obzirom da je od početka godine oko 15.000 žena zasnovalo radni odnos.

“To su izuzetno pozitivni pokazatelji koji nas raduju. U poređenju sa 2015. godinom, 38 odsto više žena sa visokoškolskim obrazovanjem se odlučuje da rodi treće ili četvrto dete, a oko 36 odsto žena koje su u radnom odnosu. To je jasan pokazatelj ekonomskog osnaživanja i stabilnosti zemlje i većeg osećaja socijalne i zdravstvene sigurnosti”, navela je ministarka.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: