logo transparend vojvodina uzivo

Kisić: Današnja stopa fertiliteta u odnosu na 2011. pokazuje koliko Đilas brine

BEOGRAD – Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić poručila je danas da je, zahvaljujući merama koje je inicirao predsednik Aleksandar Vučić stopa fertiliteta danas 1,63, dok je 2011. bila 1,4, što, kako je navela, govori o tome kolika je briga predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa „za naše bebe i naš natalitet“.

Kisić je, komentarišući kritike Đilasa na račun pronatalitetne drzavne poltike istakla da je „posle godina i godina u kojima nam se rađalo manje dece, Srbija je 2022. godine uspela da zaustavi negativan trend pada broja novorođenih“.

„To je, priznaćete gospodine Đilas, veliki uspeh za zemlju koja je bila opterećena rezultatima vaše loše politike, gde su plate i penzije bile ispod ljudskog dostojanstva, kada se nisu otvarala nova radna mesta, kada su investicije u zdravstvo, obrazovanje, puteve i pruge bile na minimalnom nivou, a u mnogim oblastima su bile čista nula“, poručila je ona u saopštenju. Kisić je istakla da se država, svesna demografskih izazova, svakoga dana bori za svako dete. Podsetila je da država podržava porodice koje imaju decu, one koje žele decu, a zbog mnogih razloga ne mogu da ih imaju, porodice obolelih od retkih bolesti. „Borimo se za sve njih i njihov još bolji život. U tom pravcu su i nove mere koje je najavio predsednik Vučić, gde ćemo nikada jače finansijski podržati porodice. Možda je za vas iznos od 500.000 dinara za rođenje prvog deteta i 600.000 dinara za rođenje drugog deteta beznačajan u odnosu na 619 miliona evra koje ste zaradili za sebe dok ste bili na vlasti, ali za svaku porodicu u Srbiji ovi iznosi su itekako značajni“, poručila je Kisić.

Đilas je ranije danas izneo tvrdnju da se politika predsednika Aleksandra Vučića za povećanje broja novorođenčadi „raspala“ i da je u 2023. godini u Srbiji rođeno „najmanje beba u poslednjih 50 godina“.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.