Kiseli kupus je fermentisani proizvod koji ima brojne zdravstvene blagodati na celokupno telo.
Studija objavljena u listu Global Advances in Health and Medicine kaže da se ovaj oblik konzerviranja kupusa može pronaći još u periodu od četvrtog veka pre nove ere i da je vrlo hranjiva namirnica, piše portal Hayat.
Hranljivost
Osim što je niskokaloričan (i broji oko 30 kalorija po porciji), sadrži i značajne hranjive materije poput vitamina C, vitamina K, vitamina B6, vlakna, gvožđa, bakra, mangana, folata i kalijuma.
Dobar je za rad creva
Budući da je fermentisana namirnica, kiseli kupus prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna, a probiotici deluju delotvorno kada su u pitanju zatvor, dijareja povezana sa upotrebom antibiotika i infekcija, kao i sindrom iritabilnih creva.
Jača imuni sistem
Budući da otprilike 70 do 80% naš imunitet zavisi od zdravlja creva ta dva sistema su neraskidivo povezana, što znači da bilo koja hrana koja podržava bolju funkciju creva istovremeno doprinosi jačanju imuniteta.
Dobar izvor vlakana
Nasumično kontrolno ispitivanje pokazalo je da je kiseli kupus jedina fermentisana hrana za koju je klinički dokazano da pomaže kod sindroma iritabilnih creva.
Probiotička vlakna pomažu u hranjenju dobrih bakterija u crevima, piše gastroenterolog Marvin Sing.
Prema bazi podataka o hrani američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedna šoljica kiselog kupusa sadrži četiri grama vlakana, što je jednako 15% dnevne preporučene vrijednosti.
Utiče na smanjenje stresa
Pokazalo se da probiotici upravljaju anksioznošću i depresivnim simptomima kod ljudi zbog povezanosti creva i mozga. Zapravo, naučnici su došli do zaključka da zdrava creva predstavljaju jednu od osnova celokupnog zdravlja, a kiseli kupus je zbog toga namirnica koja svakodnevno treba da se nađe na meniju dok traje sezona.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.