logo transparend vojvodina uzivo

Kiša meteora Perseida dostiže vrhunac ovog vikenda – evo šta treba da znate

SRBIJA – Jedan od najlepših nebeskih događaja u godini odvija se ovog vikenda, sa do 100 zvezda padalica vidljivih svakog sata tokom meteorske kiše Perseida.

Gledaoci neba širom naše zemlje i sveta moći će da uživaju u blistavoj kiši meteora, koja se dešava kada Zemlja prođe kroz krhotine koje je ostavila Svift-Tutl kometa tokom svojih putovanja kroz unutrašnji solarni sistem.

Astronomi kažu da se Perzeide, kao i sve kiše meteora, najbolje vide golim okom u oblastima sa vedrim nebom, slabom svetlosnom zagađenošću, niskim smogom i širokim pogledom na nebo. Evo šta treba da znate ako želite da to maksimalno iskoristite:

Prvo proverite vremensku prognozu pre nego što krenete u prirodu. Kvalitet prikaza koji vidimo tokom vrhunca kiše meteora zavisi od vremena i meseca.

Ako se nalazite na lokaciji gde oblaci nisu tako loši, idite na tamno mesto daleko od svetlosti. Pronađite oblast sa čistim pogledom na nebo dalje od drveća, uličnih svetiljki i zgrada.

Stručnjaci kažu da dvogledi i teleskopi nisu neophodni jer će ograničiti veličinu neba koje će vam biti vidljivo. Budite spremni – može proći 30 minuta da se vaše oči prilagode mraku, a gledanje u mobilni telefon može pokvariti noćni vid.

Najbolje vreme da se bilo šta vidi na noćnom nebu je kada je nebo najmračnije i kada je meta na najvišoj poziciji na nebu. Za kiše meteora, to se obično dešava između ponoći i ranih jutarnjih sati.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.