Kirgistan povratio rudnik zlata od Kanađana

Kirgistan je povratio kontrolu nad rudnikom zlata Kumtor nakon što je potpisan ugovor o prenosu vlasništva sa bivšim vlasnikom rudnika, kanadskim rudarom Centerra Gold.

Kumtor je jedan od najvećih rudnika zlata u Centralnoj Aziji i nekada je bio jedan od najvećih stranih investicionih projekata Kirgistana. Međutim, to je dospelo u centar pažnje prošle godine kada su se pojavile izveštaje o pretnjama po lokalno okruženje koje predstavlja rudnik. Kao rezultat toga, Kirgistan je pokrenuo pravnu bitku da povrati lokaciju od kanadske firme.

Procedura za razmenu dokumenata koji potvrđuju proces transfera obavljena je u ambasadi Kirgistana u Velikoj Britaniji.

„Dana 29. jula 2022. godine, svi neophodni akti o prenosu, punomoćja i potvrde za registraciju potpunog prenosa vlasništva nad 100% akcija Kumtor Gold Company i Kumtor Operating Company u korist (državnog rudara) Kirgizaltin je uručen ambasadoru Kirgistana u Velikoj Britaniji Ulanu Djusupovu“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Kirgistana.

Prema sporazumu, Kirgistan dobija potpunu zakonsku kontrolu nad rudnikom i zlatom koje se tamo proizvodi od 15. maja 2021. Takođe ima pravo na dividende od Centerra Gold u ukupnom iznosu od 11 miliona dolara, jednokratnu isplatu od 50 miliona dolara i fond za rekultivaciju za Rudnik Kumtor od oko 53 miliona dolara. U zamenu, Kirgizaltin će se odreći svog 26% udela u Centerra Gold i svojih 77,4 miliona običnih akcija, u vrednosti od oko 972 miliona dolara, u kanadskoj kompaniji radi otkazivanja.

Centerra Gold je vlasnik i upravlja rudnikom preko svoje podružnice Kumtor Gold u skladu sa sporazumom sa vladom od 2009. Međutim, u maju 2021, vlada Kirgistana je preuzela rudnik, navodeći zabrinutost za životnu sredinu i bezbednost, kao i svoju tvrdnju da je kompanija imao nedovoljno plaćene poreze. Centerra Gold je demantovala te navode, kritikovala je taj potez kao državno prisvajanje i pokrenula međunarodnu arbitražu za osporavanje postupaka Kirgistana. Međutim, u aprilu je kompanija objavila da je pristala da proda svoje poslovne interese u Kirgistanu i napusti zemlju.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: