Kinezi napravili robotske ribe koje “jedu” mikroplastiku, mogu da se oporave čak i kada su oštećene

Robotske ribe koje “jedu” mikroplastiku jednog dana bi mogle da pomognu u čišćenju zagadenih okeana u svetu, smatra tim kineskih naucnika sa Univerziteta u Sečuanu u jugozapadnoj Kini koji je radio na ovom izumu.

Ukoliko druge ribe slucajno progutaju robota-ribu, mogu da je svare jer je napravljena od poliuretana koji je biokompatibilan.

Meki na dodir i veličine samo 1,3 centimetra, ovi roboti u obliku ribe već usisavaju mikroplastiku u plitkoj vodi.

“Razvili smo tako laganog minijaturnog robota koji se može koristiti na mnogo načina, na primer u biomedicinskim ili opasnim operacijama. Tako mali robot se može ubaciti u neki deo tela i tako pomogne u otklanjanju neke bolesti”, dodaje Jujan.

Crna robotska riba je osvetljena i može da zamahne perajama i pomera telo, a naučnici mogu da je kontrolišu zahvaljujući svetlu kako bi izbegli da je ne progutaju druge ribe ili oštete plovila.

Naučnica objašnjava da ukoliko druge ribe slučajno progutaju robota-ribu, mogu da je svare jer je napravljena od poliuretana koji je biokompatibilan.

Takođe, dodaje da je riba u stanju da apsorbuje zagadivače i da se oporavi čak i kada je oštećena, a može i da pliva do 2,76 dužina tela u sekundi, što je brže od većine veštačkih mekih robota.

“Uglavnom radi na prikupljanju mikroplastike i kao robot za uzorkovanje i može se više puta koristiti”, naglasila je Jujan.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: