Kineska nova godina je proslava koja slavi proleće

Po gregorijanskom kalendaru 01.02.2022. kinesko stanovništvo obeležava ulazak u novu godinu. Specifičnost proslave Kineske nove godine nije sigurno isti datum svake godine, niti jelke okićene šljokičastim ukrasima, već prolećni festival i proslava duga četrnaest dana. 

Lunisolarni kalendar

Kinesko stanovništvo zajedno sa još nekolicinom naroda novu godinu dočekuje po Lunisolarnom kalendaru. Lunisolarni kalendar je krajnje zanimljiv jer ukazuje na mesečeve mene i na doba solarne godine. Godina po Lunisolarnom kalendaru često, baš kao i kod nas, traje 12 meseci, a u retkim slučajeivma 13 meseci. Kineski kalendar spram budističkog, tibetanskog, prati tropsku godinu što znači da prati godišnja doba. Zanimljivo je da i većina hrišćana koristi Lunisolarni kalendar za određivanja datuma Vaskrsa.

Kineska ili Lunarna nova godina slavi se svakog januara ili februara, u zavisnosti od godine koja se dočekuje, i proslava označava početak proleća. Dolazak proleća je najveći praznik. Proleće je za Kineze početak nečega novog, odnosno sveži start u životu svakog pojedinca. To i nije toliko čudno jer je proleće period u kome sve cveta i čitava priroda se budi. Slavlje početka proleća, moramo se složiti, deluje krajnje zanimljivo.

Godina tigra

Kineski horoskop prati takođe dvanaest znakova. To su pacov, bivo, tigar, zec, zmaj,  zmija, konj, koza, majmun, petao, pas, svinja.  Zanimljivost je što svaka nova godina predstavlja jedan znak horoskopa. Godina 2022. predstavljena je znakom tigra. Godina tigra prati osobine znaka tigra. Kako i u kineskom verovanju postoje elementi svakog znaka, tako je ove godine znak tigra, vodeni tigar, tj. element mu je voda.

Znak tigra je živahan, energičan, poletan, optimističan, spreman na nove svari. Godina 2022. po kineskom horoskopu trebala bi da bude baš takva, puna novih i dinamičnih izazova, poletna i radosna. Voda kao jedna od četiri elementa utiče na karakternost znaka tigra. Pošto godina započinje sa vodenim tigrom, treba obratiti pažnju i na taj element. Voda koja je sklona promeni, vezuje se uglavnom za emocije i smatra se da u godini tigra treba pripaziti na raspoloženje i česte smene emocija, kao i na sopstvenu samokontrolu.

Običaji za doček Kineske Nove godine – slavlje vredno 14 dana

S obzirom da je početak godine slavlje proleća, Kinezi se odlučuju na tradiciju, dugu par hiljada godina, a ona je totalno slavljenička. Kinezi, naime uživaju u dočeku i to rade punih 14 dana. Običaj za doček proleća jeste svakako porodično okupljanje, baš kao što to rade i pravoslavni vernici na Božić. S tim da Kinezi svoje domove pre slavlja očiste i srede, kako bi tokom dvonedeljnog slavljenja odmarali od čišćenja i spremanja. Takođe, ovo pravilo o čišćenju se vezuje za duhove koji tada napuštaju domove i odlaze na nebo.

Uoči dočeka Kinezi, kao i ostalih četranest dana, izbegavaju reči koje se vezuju za bolest, smrt i sve negativno i tegobno u čovekovom životu. Oni izbegavaju tugu, strah, suze kako bi prizvali sreću i radost u novoj godini.

Kineska trpeza sastoji se od svinjetine, piletine, pačetine i ribe. S tim da riba simbolizuje izobilje pa se s toga riba jede do pola, dok se druga polovina ostavlja, kako bi se bogatstvo održalo i naredne godine.

Međusobno članovi porodice razmenjuju poklone u vidu crvenih paketića, dok se u prvom danu nove godine nosi isključivo nova gardaroba. Time se svečanost prenosi i tokom praznovanja i čestitanja predstojeće godine.

Kineski festival lampiona

Kineski festival otpočinje u noći dočeka i on označava dvonedeljno slavlje. Tokom svih četrnaest dana kinesko stanovištvo se trudi da proslavi različitim običajima dolazak nove i napuštanja stare godine. Kako je Kinezima to najveće slavlje oni se predaju tome, a nakon završetka “festivala”, odnosno 15. dana nakon nove godine, svečano se obeležava završetak ovog velikog dočeka. Tada se tradicionalno puštaju papirni, uglavnom crveni lampioni. Kineski festival koji se svečano završava puštanjem lampiona 15. dana prvog meseca označava ujedino i veliki kraj.

Puštanje lampiona po kineskom verovanju označava puštanje starog i početak novog života. Ova vekovana manifestacija postala je poplurana širom sveta. Spektakl svetlećih lampiona koji lete ka nebu počeo je da se održava u svim mestima u svetu gde žive kineski stanovnici, kao jedinstven doživljaj upoznavanja i prisustva neke druge, različite kulture.

Pogledajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.