Kina je zabeležila najnižu temperaturu u istoriji, minus 53 stepena! Mesto u kome se vruća voda smrzava u vazduhu

Meštani smatraju da je na minus 35 stepeni osvanuo topao dan.

Najsjeverniji kineski grad Mohe zabeležio je najnižu temperaturu od početka merenja. Mohe,  poznat kao “Severni pol Kine”, nalazi se u provinciji Heilongjiang, blizu ruske granice.

U nedelju je lokalna meteorološka stanica zabeležila rekordno nisku temperaturu od -53 stepena celzijusa u sedam ujutro. Prethodna najniža zabeležena temperatura u ovom ledenom gradu bila je -52,3 celzijusa 1969. godine.

Foto: pixabay

Temperature su u petak pale ispod -50 celzijusa i situacija se nije menjala tri uzastopna dana, što je čak i za ove predele slučaj bez presedana.

Moheu nije strano hladno vreme: China Daily piše da se ovaj grad smatra najhladnijim u Kini i da njegov zimski period obično traje osam meseci. Zahvaljujući tome privlači turiste tokom cele godine svojim „Severnim polom“, ledenim i snežnim parkovima i skijalištima. Prethodnih godina bio je domaćin i zimskih maratona.

Često zna da bude toliko hladno da se zaledi i vruća voda koja se baca u vazduh.

Ljudi ovog mesta smatraju da je na minus 35 stepeni osvanuo topao dan.

Jedan stanovnik je rekao za tamošnje medije da su mu ruke utrnule u roku od 10 sekundi nakon što je izašao napolje.

– Na sve to, postaje i maglovito. Na oko 100 metara ispred vas ne možete videti nikoga – rekao je on.

Foto: pixabay

Turista po prezimenu Li rekao je za Peking News da je doputovao iz najjužnije kineske provincije Guangdong kako bi doživeo ekstremne vremenske prilike, ali:

– Nisam očekivao da će ove godine pasti ispod -50 stepeni celzijusa, bilo je to prilično iznenađenje.

Ledena klima grada Mohe je ono što ovom malom pograničnom naselju u provinciji Heilongjiang daje privlačnost, ali to nije sve.

U osnovi, ovo je arktičko selo. Mnogo stranih turista ga posećuje da bi posmatrali polarnu svetlost. Aurora je prelep prikaz svetlosti koji se prirodno dešava na nebu arktičkih regiona, a grad Mohe je po tome nadaleko poznat.

U gradu poznatom kao Severni pol Kine doživećete svu snagu zime i svedočiti retkom polarnom svetlu na nebu.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: