Veći prinosi na manjim površinama jedan su od glavnih razloga sve većeg broja proizvođača kornišona u Kikindi. Do sada su kikindski poljoprivrednici krastavce prevozili nekoliko stotina kilometara, dok im je sada obezbeđena selektirka, koja će im uštedeti i vreme i novac.
Kikindski proizvođači kornišona od sada imaju znatno olakšane uslove za predaju svoje robe, s obzirom na to da im je obezbeđena selektirka za krastavce, što znači da će im svi troškovi biti umanjeni, a korist mogu da imaju i krajnji kupci. Na manjim površinama pod kornišonima je moguće ostvariti velike prinose, što je jedan od razloga sve većeg broja proizvođača i u Kikindi. Takođe, prednost je i u tome što postoji organizovan otkup.
– Ove godine je napravljen veliki korak unapred tako što je svim proizvođačima iz Kikinde i okolnih sela olakšana proizvodnja kornišona jer imamo selektirku. Proizvođači donose krastavce ovde, gde se selektiraju i prevoze dalje. U odnosu na prošlu godinu, kada smo sami vodili računa o prevozu, sada nam je mnogo lakše – priča Dunja Mišković, proizvođač iz Kikinde.
Godinama su proizvođači kornišona u Kikindi, koja nije povrtarski kraj, imali problema sa predajom robe, imajući u vidu da su krastavce prevozili nekoliko stotina kilometara dalje.
– Mi smo morali robu da nosimo za Gospođince, a sada je selektirka u Kikindi. Imamo uštedu vremena i novca, ne moramo da plaćamo put. Svi koji žele da započnu proizvodnju preporučujem da počnu sa špalirom od 200 metara, mi smo tu da im pomognemo, logistika je iz Gospođinaca, svi ćemo im pomoći da započnu posao – dodaje Dragan Vukobrat, povrtar iz Kikinde.
Godina je bila sušna, sa ekstremno visokim temperaturama, tako da je nalivanje trajalo i po šest sati dnevno, ali zahvaljujući primeni nove tehnologije i pune agrotehnike, kikindski proizvođači ostvarili su prinos kornišona i do 12 kilograma po metru.
Pročitajte još: