Kesica od čipsa vam je uvek poluprazna: Nije prevara u pitanju, već dva dobra razloga za to

Ipak nije ono što smo mislili.

Koliko vam se samo puta desilo da otvorite kesicu od neke grckalice a ona je poluprazna i puna vazduha? Sigurno skoro svaki put.

Svi smo mislili da proizvođači na taj način varaju, kako bi se prodalo što više čipseva i u isto vreme se uštedelo na količini, ali varate se.

Proizvođači namenski ostavljaju deo prostora u ambalaži praznim. Naime, tako se naše omiljene grickalice štite od potencijalne štete prilikom transporta. Kako se prilikom premeštanja čipsa do raznih prodavnica i magacina kesice ređaju jedna na drugu, upravo taj prazan prostor ispunjen „vazduhom“ štiti grickalice od prekomernog lomljenja i uništavanja.

S druge strane, u ambalažama se nalazi azot, a ne vazduh!

Kako kiseonik može da prouzrukuje kvarenje krompira, a vlaga da ga učini gnjecavim, kesice se pune azotom. On održava namirnicu svežom i hrskavom.

Ako ste se uplašili da je azot štetan možete biti mirni: čak 78% vazduha koji udišemo čini azot.

 

 

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.