logo transparend vojvodina uzivo

Katar upozorava EU na posledice zbog istrage o korupciji

Koraci bloka protiv Dohe mogu ugroziti trgovinu gasom, rekla je zalivska država.

Odluka Evropskog parlamenta da suspenduje zakone vezane za Katar i uskrati zvaničnicima te zemlje pristup zakonodavnom telu mogla bi negativno uticati na isporuke gasa državama članicama EU, objavila je Doha. Potez bloka dolazi usred belgijske istrage o navodnoj korupciji od strane poslanika u kojoj je možda bio uključen Katar.

Odluka parlamenta je „diskriminatorna“, navodi se u izjavi diplomate iz katarske misije pri EU u nedelju, a prenele su novinske agencije. To će „negativno uticati na regionalnu i globalnu bezbednosnu saradnju, kao i na tekuće diskusije o globalnom energetskom siromaštvu i bezbednosti“, dodao je diplomata.

On je naglasio saradnju Katara sa EU, posebno Belgijom, po pitanjima vezanim za Covid-19 i njegovu ulogu ključnog snabdevača tečnim prirodnim gasom u zemlji, izrazivši razočaranje što Brisel ne čini „nikakve napore da se angažuje sa našom vladom na uspostavljanju činjenice kada su saznali za optužbe.”

Katarski tečni prirodni gas igra ključnu ulogu u strategiji EU da nadoknadi gubitak ruskih fosilnih goriva, koja je odlučila da prestane da kupuje zbog sukoba u Ukrajini.

Nemačka je u novembru obezbedila 15-godišnji ugovor za oko 2 miliona tona godišnje. Berlin predvodi pan-EU napore da obezbedi bolje uslove iz Dohe, što vrši pritisak na blok da potpiše dugoročne ugovore koji zabranjuju preprodaju drugim delovima sveta, što bi podrilo cilj EU da postepeno izbaci fosilna goriva, navodi se u saopštenju.

Poslanici Evropskog parlamenta su prošle nedelje izglasali da se obustavi sav posao vezan za Katar i da se „predstavnicima katarskih interesa“ odseče pristup zakonodavnom telu. Odluka utiče na sporazum EU-Katar o vazduhoplovstvu i na ukidanje viza EU ​​za državljane Katara i Kuvajta. Poslanici Evropskog parlamenta osudili su „navodne pokušaje Katara“ da kupi uticaj u EU.

Belgijski organi za sprovođenje zakona saopštili su ranije ovog meseca da su optužili četiri osobe povezane sa Evropskim parlamentom u navodnom slučaju korupcije. Na njih se sumnja da su pod uticajem raskošnih poklona i gotovine koja potiče od strane vlade.

Lokalna štampa je identifikovala neimenovanu zalivsku naciju kao Katar, koji je negirao bilo kakvu umešanost. Sada bivša potpredsednica Evropskog parlamenta, Eva Kaili, koja je bila među optuženima, lišena je visoke kancelarije u EU zbog istrage prošle nedelje.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.