Karijerno vođenje i savetovanje u Staroj Pazovi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

STARA PAZOVA – Kao jedan od projekata koji realizuju u okviru aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja, u staropazovačkoj Gimnaziji „Branko Radičević” održana je Nedelja ženskog preduzetništva.

Tako je od 24. septembra do 1. oktobra ove godine, oko 60 učenica različitih interesovanja i postignuća prošlo Malu školu preduzetništva, koju je finansijski podržao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Akcenat je bio na direktnom upoznavanju sa prednostima i ograničenjima ovakvog vida poslovanja, posebno u uslovima kovida 19, kaže profesorka filozofije i koordinatorka projekta Ljudmila Rakočević.

– Cilj nam je bio da učenice, koje su pred obrazovnom i profesionalnom odlukom, povežemo sa preduzetnicama, kako bi sticale veštine i znanja kroz direktne susrete i saradnju sa uspešnim ženama iz različitih oblasti – dodaje sagovornica. – Zapošljivost kao motiv za obrazovni i profesionalni razvoj učenica, koje statistički imaju više ocene, manje izostanaka i bolje rezultate nego njihovi vršnjaci na takmičenjima iz svih oblasti, još jedan je segment koji smo želeli da predočimo gimnazijalkama.

Podsticajno okruženje

Polaznice male škole preduzetništva su učestvovale na Regionalnom sajmu privrede održanom nedavno u Novoj Pazovi. Pripremile su materijal, organizovale štand, razgovarale sa posetiocima, posećivale štandove firmi, posebno gde su vlasnice žene, anketirale ih, učestvovale na tribinama u okviru sajma… Išle su u obilazak četiri industrijske zone staropazovačke opštine, tako se upoznavši sa privrednim potencijalima svoje okoline.

– Učenice su na terenu pokazale svoje sposobnosti. Štand je bio veoma atraktivan i izazvao je dosta interesovanja, te su ga posetili Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, koji su govorili o konkursima vezanim za žensko preduzetništvo, ali i mnogi drugi – kaže profesorka Ljudmila Rakočević. – Za ovaj projekat smo se odlučili i zbog podsticajnog preduzetničkog okruženja. Opština Stara Pazova ima decenijsku tradiciju sa velikim brojem malih i srednjih preduzeća. Sa druge strane, gimnazijalci nemaju praksu, usmereni su prvenstveno ka nastavku školovanja, dok je njihov kontakt sa poslodavcima minimalan.

Foto: Privatna arhiva

Na sva pitanja učenica odgovarale su dr Dragana Vukašinović, vlasnica kompanije „Founder & amp; CEO Fauna Smart Technologies” (Kopenhagen, Danska), diplomirana ekonomistkinja Ivana Ivančević, vlasnica firme Studio Ivančević sa 15 godina radnog iskustva u medija-advertajzingu, master arhitekta Nataša Došenović, vlasnica Projektnog biroa „Koraks inženjering”, te Mina Lepšanović, profesorka francuskog jezika i vlasnica onlajn škole „Mina French Coaching”. Susreti sa pregršt video-prezentacija, radionica, interaktivnih predavanja, upitnika i kvizova odvijali su se u prostorijama škole.

– Zadovoljstvo mi je što sam bila deo ovog veoma podsticajnog projekta, usmerenog ka budućim generacijama preduzetnica. Škola ovom inicijativom ide ispred svog vremena – prokomentarisala je Nataša Došenović.

I Dragana Vukašinović primećuje pomak u obrazovanju, tvrdeći da preduzetnički duh jeste deo nauke.

– Oduševilo me je to što je gimnazijalcima omogućeno da kreiraju kritički duh, postanu samosvesni ljudi – dodala je Dragana Vukašinović.

Za gimnazijalku Maju Knežević ovo je nada i želja da se i ona, kao žena, bori za ono što najviše želi u životu, sa stavom da odustajanje nije opcija, dok je za njenu vršnjakinju Tijanu Panić ovo tema koja treba da se potencira radi motivacije sadašnjih i budućih generacija.

– Preduzetnice koje smo upoznale dokaz su da se žene i muškarci mogu izjednačiti u poslovnom svetu – kazala je Tijana. – Moderno doba donosi mnogo inovacija i promenu pogleda na svet, i sad shvatam da je normalno da žena vodi svoj biznis. Uverila sam se koliko su sposobne da balansiraju između porodice, prijatelja i obaveza. Divno je što ima mesta za sve više žena preduzetnika. Videla sam na Sajmu i kako to izgleda na terenu, kako se nose sa izazovima. Možda i ja jednog dana budem jedna od njih.

U okviru aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja Gimnazija „Branko Radičević” sprovodi i projekte poput Senke na poslu, Praćenja karijere učenika nakon završetka srednje škole, Pripreme učenika iz osetljivih grupa za studiranje po afirmativnom merama, a ranijih godina je, povodom Dana devojčica, organizovala posete kompanijama, te podsticala učenike da odaberu IKT zanimanja, te kroz radionice i prezentacije afirmisala zanimanja tipična za muškarce i tako razbijala strahove i predrasude izazvane rodnom pripadnošću.

S. Milačić

Tagovi:

Pročitajte još: