Postoje pojedine namirnice koje se nikada ne nalaze na jelovniku lekara specijalista za srčane bolesti. Tako kardiolozi ne jedu nikad čips, picu, beli hleb niti piju energetska pića.
Iz dana u dan kardiolozi svedoče o dejstvima koje loša ishrana ima na zdravlje srca njihovih pacijenata. I dok je povremeno uživanje u nekim namirnicama u redu – čaša crnog vina petkom, desert nakon nedeljnog ručka – postoje namirnice koje nikada nisu na njihovom jelovniku. Šta kardiolozi ne jedu nikada?
Mesne prerađevine
Slanina, šunka, viršle i kobasice svakodnevno su na jelovniku većine ljudi, ali kardiolozima ne pada na pamet da ih konzumiraju.
Ovi proizvodi su riznica zasićenih masti, a već i vrapci na grani znaju da su usko povezani sa bolestima poput zastoja srca i karcinoma.
Šta su zapravo mesne prerađevine? Radi se o mesu koje je soljeno, sušeno, fermentisano ili dimljeno kako bi mu se produžio rok trajanja. Iako su ove namirnice brze i praktične za pripremu, hemikalije i natrijum koji se koriste u mesnim prerađevinama štetni su za srce, naročito ako se konzumiraju u većim količinama.
Crveno meso
Izdašan i sočan odrezak preliven pečurkama obrok je u kom ćete uživati u posebnim prilikama.
Taj ukusni odrezak na vašem tanjiru pun je zasićenih masti, holesterola i soli.
Jedite crveno meso jednom mesečno, a kada ga jedete uvek birajte nemasne komade. Tokom pripreme koristite začinsko bilje za ukus, a izbegavajte puter, sos na bazi pavlake i druge teške dodatke.
Kokice i čips
Ništa lakše nego pojesti XXL kesicu čipsa ili kokica dok gledate omiljeni film. Ko tada razmišlja o trans-mastima, natrijumu i ugljenim hidratima!? Jedno istraživanje pokazalo je da 99,2% ljudi u svetu konzumira više od 2000 mg natrijuma dnevno (većina zdravstvenih organizacija ne preporučuje više od 1500). Osobe koje konzumiraju više od 2000 mg završiće u statistici kao jedna od deset osoba koje umiru od kardiovaskularnih bolesti. Znači li to da morate u potpunosti odustati od kokica i čipsa?
Pokušajte da se prebacite na čips koji ćete sami ispeći i neslane kokice bez dodatog putera. Da biste pojeli razumnu količinu, ostavite kesicu čipsa ili kokica u kuhinji i odmerite količinu u manjoj činiji.
Pica
Nedeljni izlazak sa društvom na picu, nešto je čemu se većina nas raduje. Nažalost, ono što nam se servira u piceriji je “džinovski ugljeni hidrat punjen solju i topljenim sirom”, upozoravaju lekari.
Ne morate da odustanete od svoje omiljene večere u nedelji, ali pokušajte da naručite zdraviju verziju svoje omiljene hrane ili, još bolja ideja, sami kod kuće pripremite picu.
Koristite brašno od celovitih žitarica, maslinovo ulje i sveži kozji sir.
Dijetalni sokovi
Pitate li kardiologe, obični sokovi bolji su odabir od dijetnih verzija.
Aspartam u dijetalnim sokovima gori je od šećera ili visokog fruktoznog kukuruznog sirupa i može u vama da podstakne želju za slatkim.
Sva istraživanja pokazuju da je udeo gojaznih ljudi u zapadnoj civilizaciji sve veći, što znači i veći rizik od bolesti srca, moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetesa…
Dodavanje soli nakon kuvanja
Čini se da naše čulo ukusa nije zadovoljno dok ne začinimo hranu s još malo soli kad je već u tanjiru, međutim takva navika vodi u probleme s krvnim pritiskom. Ako vam je krvni pritisak previsok, vaše arterije će se suziti i otvrdnuti, što je siguran put u neku od bolesti srca i krvnih sudova.
Nevažno je da li držite u slaniku himalajsku ili ružičastu so – ako u sebi ima naziv so, nije dobra za vas!
Borite li se s visokim krvnim pritiskom, ograničite unos soli i počastite svoje nepce (i srce!) začinima poput kima, karija, belog luka, ruzmarina, cimeta i sl. Mogli biste da se iznenadite kakav učinak ima ova promena na vaš krvni pritisak.
Kada pacijenti s visokim krvnim pritiskom izbace so iz svoje prehrane, njihov krvni pritisak može se do te mere normalizovati da više nemaju potrebu za lekovima.
Pahuljice i žitarice iz kutija
Šećer je loš za vaše zube i obim struka, a ni vaše srce ga ne voli. Istraživanje sprovedeno 2014. pokazalo je da osobe koje konzumiraju 17 do 21% kalorija iz dodatih šećera imaju 38% veći rizik od smrti usled bolesti srca u poređenju sa osobama koje konzumiraju 8% kalorija iz dodatih šećera.
Kad doručkujete pahuljice ili bilo koje žitarice s dodatim šećerom to je kao da jedete slatkiše. Raste vam šećer u krvi, trigliceridi i holesterol, upozoravaju lekari. Odaberite žitarice sa što manje dodatog šećera ili, još bolje, jedite ovsenu kašu. Možete je jesti svaki dan, a u nju dodajte sveže voće umesto sušenog, jer i ono sadrži više šećera.
Beli hleb
Beli hleb, testenina i beli pirinač su namirnice koje kardiolozi ne savetuju da imate na liste svoje ishrane.
–Možda o tome ne razmišljate dovoljno, ali cilj treba da vam bude da smanjite količinu skroba iz namirnica od belog brašna ili rafiniranog pirinča jer se one u vašem telu samo pretvore u šećer.
Odaberite hleb i testeninu od celovitih žitarica, jer sadrže više vlakana od belih sorti i sporije se probavljaju pri čemu se reguliše nivo šećera u krvi.
Celovite žitarice daju više vlakana, što vam pomaže da se duže osećate sitim, tako da je manja verovatnoća da ćete doživeti nagli pad šećera i posegnuti za više slatkih zalogaja između obroka.
Energetska pića
Većina energetskih pića reklamira se kao zdrav način za vraćanje energije. Nevolja je u tome što se nekoliko sastojaka, poput guarane i taurina, promovišu kao prirodni pojačivači energije. Pomešajte ove sastojke s kofeinom i vaši otkucaji srca naglo će porasti.
Mnoga energetska pića sadrže tako veliku količinu kofeina da mogu izazvati i aritmiju. Energetsko piće, zajedno s nedostatkom sna, što je uopšteno razlog zbog kog ih ljudi uzimaju, loša je kombinacija za vaše srce.
Piletina pržena u dubokom ulju
Neka se javi ko ne voli prženu piletinu!
Loša je za obim vašeg struka, a sledom toga i za vaše srce, a uz to dovodi oksidanse u vaš organizam. Oksidansi su glavni neprijatelji antioksidansima. Za prženje je potrebno vruće ulje koje menja strukturu vitamina i antioksidansa u hrani. Ne samo da dobijate dodane masnoće i kalorije, već i oksidanse koji oštećuju ćelije u vašem telu.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.