Kao nekad u svakom sokaku – Kulturni centar Kikinda u petak organizuje Lazaricu

KIKINDA – Kulturni centar Kikinda i lokalna samouprava organizuju u petak, 26. aprila od 19 sati „Lazaricu“ u dvorištu Kulturnog centra.

„Lazarica“ je stari običaj preskakanja vatre uoči „Lazareve subote“ poznatije kao „Vrbica“. Ovaj običaj specifičan je za područje Severnog Banata i podjednako mu se raduju i deca i odrasli.

Veruje se da preskakanjem vatre onaj koji preskače čisti sebe od grehova.

Vrbica ili Lazareva subota je praznik koji se najmasovnije obeležava u okviru Cvetne nedelje. Od nekadašnjeg običaja da školska deca, predvođena učiteljem i sveštenikom, na Lazarevu subotu odlaze na polja i proplanke, blizu izvora da bi brali vrbove grančice, a da za to vreme obredna povorka lazarica ophodi njihova naselja, ostali su zvončići na trobojnim tračicama koje deca nose okačene o vrat i osveštane grančice vrbe dok, nakon Bogosluženja, predvođeni sveštenicima i u društvu starijih vernika, obilaze tri puta oko crkve.

Iz Kulturnog centra Kikinda poručuju: „Pozivamo Vas da zajedno obeležimo „Lazaricu“ u dvorištu Кulturnog centra u petak 26. aprila od 19 sati. Sve učesnike očekuju kokice, vruće krofne, tamburaši i vatra koja pucketa!“

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.