KANJIŽA/MALE PIJACE – Obeležavanje Dana sela u Malim Pijacama održano je četvrti put zaredom, a glavna atrakcija je bila kulinarsko takmičenje u pripremanju paprikaša od petla.
Šarolik programa povodom Dana sela u Malim Pijacama je bio obogaćen još i dečijim programima i kulinarskim takmičenjem. Ovim programom se već nekoliko godina obeležava Dan ovog sela koje pripada opštini Kanjiža.
Današnji Dan sela je zapravo godišnjica izgradnje crkve u Malim Pijacama.
Obeležavanje Dana sela u Malim Pijacama održano je četvrti put zaredom, a glavna atrakcija je bila kulinarsko takmičenje u pripremanju paprikaša od petla. Na kulinarsko takmičenje u kuvanju paprikaša se prijavilo ukupno 29 ekipa, ne samo iz Vojvodine, već i iz Mađarske.
Gosti iz Mađarske su pripremali paprikaš od petla po bakinom receptu. Prema rečima Benedeka Bahmana, osnov svega su luk i paprika, hranu ne treba začiniti previše, treba je kuvati dok ne omekša za dva, do dva i po sata.
“Mi smo Mađari, pripadamo ovom kulinarskom području, i znamo izvrsno da pripremamo paprikaš.”
Ekipa Strukovne škole „Janoš Tot” iz Morahaloma je učesnik ovog kulinarskog takmičenja iz godine u godinu. Prema rečima profesora stručnih predmeta Petera Papaija, dok promovišu svoju obrazovnu ustanovu među vojvođanskom decom, oni uvek pokušavaju da pripremaju različite specijalitete na poseban način.
“To je jelo iz francuske kuhinje pod nazivom „Coq Au Vin”, što je zapravo petao kuvan u takvom vinu. Dakle, to je prilično tipičan francuski specijalitet, mislim da se koristi malo drugačija logika za pripremu hrane, njegovo sjedinjenje sa vinom, ujedno je novitet i dodavanje povrća i sama tehnologija pripreme ove hrane.”
Prema rečima Tibora Žoldoša, kuvar kulinarske ekipe iz Malih Pijaca, prirodni ukus petla ne treba oduzimati sa puno začina.
„Neka ostane i dobije pravi sok, pravi ukus, s kojim se meso u ustima raspada, dakle ključno je da se dobro skuva meso kako bi bilo meko.”
Atila Sabo, kuvar ekipe iz Nađmagoča, mesta u Mađarskoj koje predstavlja bratsko naselje Malih Pijaca, je pripremio hranu na bazi sočiva sa dodatkom malo crvenog vina.
“U masnoću otopimo malo dimljene slanine, pa stavimo luk, zelenu papriku i paradajz, dodamo malo belog luka. Dodaje se mlevena paprika, malo se proprži, pa se doda meso koje se isto proprži, pa se pusti da se zalije vodom i dodajemo crveno vino dok je još napola prokuvano.”
Dan sela u Malim Pijacama je zamišljen na način da selo i njegovi stanovnici budu centralna tema, rekao je Ede Sarapka, predsednik Mesne zajednice Male Pijace.
“Zato je ovo postao porodični dan i dan druženja prijatelja jer je većina programa ovde usmerena na decu i porodicu.”
Za dobru atmosferu na Danu sela u Malim Pijacama se pobrinuo domaći muzičar Tamaš Zemko. Članice Udruženja žena „Nakit” su ispekle langoše od ukupno 50 kilograma testa, a organizovale su i dečije programe.
Za decu je bilo organizovano i skakanje u vrećama, takmičenje u guranju bala slame, pravljenje dvorca od komušina, bacanje gumenih čizama i druga zanimljiva takmičenja u raznim veštinama. Za zadatke koje su obavljali dobijali su zrna pasulja, a zrna pasulja su posle mogli da razmene za poklone. Posetioce na manifestaciji Dan sela u Malim Piajcama je čekala i porodična vožnja kočijom.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.