logo transparend vojvodina uzivo

Kakva će tačno biti uloga Japanaca u izgradnji RHE ‘Bistrica’

Nedavno je objavljeno da je Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) formalizovala odluku o učešću u izgradnji Reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“. To konkretno znači da je ova agencija japanske vlade spremna da kreditira izgradnju „Bistrice“, a trenutno se pregovora o iznosu kredita, potvrđeno je u Ministarstvu rudarstva i energetike za Bloomberg Adriju.

Podsetimo, izgradnja „Bistrice“ je procenjena na nešto više od milijardu evra, a u budžetu za 2024. godinu navedeno je da država planira da se zaduži 900 miliona evra za ovaj projekat, ali nije navedeno tačno od koje institucije, već se zaduženje nalazi u delu po nazivom „Strane vlade i fondovi“.

Iz Ministarstva su za naš medij objasnili da su, dok je pripreman Zakon o budžetu za 2024. godinu, u toku bili pregovori sa JICA i da još nije bilo odluke Ministarstva spoljnih poslova Japana. Nakon ove odluke japanske strane, iznos od 900 miliona evra se vezuje sa JICA, ali ostaje da se vidi tačan procenat finansiranja koji će JICA odobriti.

„Konkretno, u pitanju je odluka Ministarstva spoljnih poslova Japana kojom se razmatra realizacija ovog projekta kroz kreditiranje izgradnje objekta RHE ‘Bistrica’ i neophodne infrastrukture vezane za nesmetani rad objekta od strane JICA. Istom odlukom JICA je zadužena da angažuje konsultante koji će uraditi dodatne analize sa ciljem da se utvrdi tačan iznos kredita koji će biti odobren“, naveli su iz Ministarstva.

Ukazuju i da finansiranje delimično podrazumeva i izradu dela projektne dokumentacije imajući u vidu da će se projekat realizovati po principu ključ u ruke.

Iz Ministarstva ističu da je to što je Vlada Japana stala iza projekta RHE „Bistrica“, dokaz da je on pripremljen na zdravim osnovama. Navode i da je za Srbiju to veoma važno imajući u vidu da JICA ima najpovoljnije uslove za nas.

„Takođe, stručna javnost pozdravila je ovakav pravac delovanja imajući u vidu da japanski partneri poseduju razvijene tehnologije i mogu da garantuju visoke standarde u realizaciji kompleksnih projekata, kakav je RHE ‘Bistrica’, naročito u oblasti zaštite životne sredine“, rekli su iz Ministarstva.

Na pitanje da li će se Srbija zadužiti kod još neke institucije i da li će deo troškova izgradnje preuzeti EPS, s obzirom na to da se procenjuje da će izgradnja „Bistrice“ koštati više od milijardu evra, iz Ministarstva odgovaraju da EPS već sada učestvuje delom i svojim sredstvima u sprovođenju istražnih radnji i izradi tehničke dokumentacije.

„Finansijska konstrukcija projekta biće poznata nakon pregovora sa japanskim partnerima, nakon čega će biti poznat i obim učešća države u finansiranju projekta, kao i potrebe za uključivanjem drugih finansijskih institucija“, objasnili su.

Kada je reč o tome ko će graditi „Bistricu“ i čija će se tehnologija primenjivati u budućoj hidroelektrani, iz Ministarstva objašnjavaju da procedure finansijskih institucija utiču na to kako će se sprovesti izgradnja nekog objekta koji se finansira.

Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.