Kako zavoleti odeću koju nikada ne nosimo

Često menjanje trendova, pojavljivanje novih stilova, kolekcija i proizvoda nas može navesti na kupovinu, samo da bi na kraju pogledali ormar i rekli – ”Nemam šta da obučem.” Promena perspektive o odeći može pomoći kod modnih frustracija.

Nikada nije bilo više odeće u ormarima širom sveta, ali mnogi se svakodnevno bore sa sklapanjem odevnih kombinacija, toliko da oblačenje postaje obaveza i dodatni stres svakodnevnice. U isto vreme, moda je neizbežna i igra veliku ulogu u životu. Značajna je u ostavljanju utiska kod drugih, kao i u samoizražavanju.

Da bi se postojeća odeća u ormaru ”zavolela”, dobro je promeniti odnos prema odevnim komadima. Za početak, informisati se o procesu nastanka određenog komada može biti zanimljivo. Za one koji nemaju prethodno modno ili tekstilno obrazovanje, istraživanje kreativnog i tehničkog procesa proizvodnje odevnog komada može otvoriti nove mogućnosti i drugačiju perspektivu na modu. Poštovanje prema naporu koji je unet u jednu ”običnu” majicu ili pantalone (pogotovo ako je u pitanju ručni rad) će pomoći u stvaranju drugačije svesti o odevnim predmetima.

Za što bolju analizu odeće, korisno je odraditi reorganizaciju ormara. Vađenje svih stvari, pogotovo one koje se nalaze na dnu, može biti vrsta samoanalize. Zapitati se zašto je baš ovaj komad bio privlačan, da li je to bila samo impulsivna kupovina? Kako ga uklopiti sa ostatkom sadržaja ormara? Da li u garderobi ima najviše boja, tekstura ili dezena? Stvari koje se retko nose a dopadaju nam se, mogu biti postavljene na vidljivo mesto u ormaru, kako bi postale deo svakodnevnice i pomogle u građenju samopouzdanja.

Sledeći korak je traženje inspiracije za različite kombinacije. Onlajn platforme poput Instagrama ili Pinteresta mogu biti izvor za pretragu komada koje je teško uklopiti. Na primer, ako je to majica u upadljivoj boji ili dezenu, isti ili sličan komad se može videti na nekoliko različitih fotografija, stilizovana na drugačiji način, što će poslužiti kao referenca. Biti otvorenog uma i eksperimentisanje će promeniti odnos prema odeći a ujedno će i vežbati kreativnost u ličnom stilu.

U isto vreme, važno je znati granicu kada je u pitanju upoređivanje sopstvenog stila sa modelima ili poznatim ličnostima sa fotografija radi inspiracije. Može se dogoditi kontraefekat i nezadovoljstvo kada ista stvar jednostavno ”ne izgleda tako dobro” na nama kao na manekenki sa ekrana.

Tada je vreme za racionalnu analizu – možda se boja ne slaže sa našim tenom, kosom, očima, ili možda baš taj kroj nije za našu građu. Kada određen odevni komad ne izgleda ”kako treba”, nije problem u telu koje ga nosi, već u perspektivi. Dobro je edukovati se o koloritu i različitim oblicima tela, kako bi buduća kupovina bila dobro isplanirana i sva odeća redovno nošena. Moda je, pre svega, igra izražavanja i prilika za kreativnost u svakodnevnici.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: