Kako su Uskršnja jaja postala deo tradicije?

Uskrs predstavlja najvažniji praznik u hrišćanskom kalendaru. Svake godine se hrišćani širom sveta sećaju Isusovog raspeća i slave njegovo vaskrsenje.

Tokom istorije, ljudi širom sveta davali su jedni drugima jaja na prolećnim festivalima kako bi obeležili godišnja doba. Rani hrišćani u Mesopotamiji farbali su jaja u periodu posle Uskrsa. Praksu su usvojile pravoslavne crkve, a odatle se proširila na zapadnu Evropu. Jaja predstavljaju novi život i ponovno rođenje, a smatra se da je ovaj drevni običaj ušao u proslave Uskrsa. Tokom posta, kada su hrišćani postili da obeleže Isusovo vreme u pustinji, jaja su bila jedna od namirnica koju ljudi nisu smeli da jedu.

Jaja su bila posebno cenjena za Uskrs, jer su pre industrijskog uzgoja kokoške nosile malo ili nimalo jaja preko zime. Proizvodnja jaja zavisi od svetlosti i s obzirom na nedostatak sunčeve svetlosti zimi, proizvodnja jaja bi stagnirala. Kada je stiglo proleće, kokoške su ponovo počele da nose jaja. Jaja su bila toliko cenjena da su čak korišćena kao delimična isplata plata za pastire, parohijske službenike i sluge.

Značaj zeca za Uskrs usko je povezan sa njegovom istorijskom upotrebom kao simbolom plodnosti – Uskrs pada u proleće, vreme ponovnog rađanja i novog života kada cvetovi počinju da cvetaju i  rađaju mladunčad životinja.Uskršnja jaja su zapravo proizvod uskršnjeg zeca, mitskog bića koje deci dostavlja jaja. Savremeni zec potiče iz folklora Osterhase iz 17. veka, nemačkog zeca koji nosi jaja. 

Igračke u obliku jaja za decu za Uskrs počele su da se proizvode u 17. i 18. veku. Stanovnici Viktorijanske Engleske su za Uskrs davali kartonom i satenom obložena jaja, punjena poklonima i čokoladama. Iako posebni uskršnji pokloni neprolazne lepote pripadaju neprocenjivim draguljima Karla Faberžea, napravljenim tokom 19. veka za ruskog cara i caricu, jaja se i danas ukrašavaju, jer su zabavna aktivnost sa decom. Duvanje jaja, a zatim farbanje ili bojenje netaknutih ljuski je najčešći metod. 

Foto: PrtSc/mediasfera,rs

Čokoladna jaja dostavljaju se od strane zečića . Moderno čokoladno uskršnje jaje je prvi put napravio Cadburi’s 1875. godine, dve godine nakon što je prvo čokoladno jaje osmislio J.S. Fri & Sons of England. Njihova proizvodnja je delimično napravljena napretkom odvajanja kakao putera od kakao zrna, jer je to omogućilo da se jede čokolada koja se mogla oblikovati u oblike – poput jaja. Zašto jaje, međutim, ostaje nejasno. Najverovatnije je Džon Kedberi video priliku da iskoristi popularnost ukrasnih jaja za Uskrs tako što ih je učinio jestivim.

Foto: PrtSc/dailymail.co.uk Proizvodna linija za proizvodnju Cadburijevih uskršnjih jaja 1930. Jaja su bila ukrašena i imala ljuske ukrašene čokoladnim i cvetovima marcipana. 

 

Razne tradicije i sujeverja se pojavljuju oko jajeta na Uskrs. Rečeno je da se jaja položena na Veliki petak pretvaraju u dijamante ako se čuvaju 100 godina. Neki su mislili da jaja kuvana na Veliki petak i pojedena na Uskrs podstiču plodnost i sprečavaju iznenadnu smrt, i postao je običaj da se jaja blagoslove pre nego što ih pojedete. Takođe je rečeno da ako vaše jaje ima dva žumanca, uskoro ćete postati bogati.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.