Kako su holivudski filmovi oblikovali naše pogrešno viđenje ljubavi

Na naše stavove i uverenja utiču različiti faktori: bliže i dalje okruženje, ali i sadržaji kojima smo izloženi. Nema sumnje da su romantični filmovi umnogome oblikovali naše predstave i očekivanja od ljubavi.

Međutim, postavlja se pitanje: Da li je to što nam holivudski filmovi prikazuju zaista ljubav?

Većina romantičnih filmova počinje pričom o dve osobe iz skroz drugačijeg sveta, različitih vrednosti i ciljeva, između kojih se rađa ljubav. Ta ljubav nikada nije “mirna luka”. Mnogo svađa i drame se mora desiti, da bi na kraju njihova ljubav prevazilšla  sve prepreke i razlike i oni “žive srećno do kraja života”.

Gledajući te filmove, mi pomislimo kako je njihova ljubav savršena i poželimo da istu takvu ljubav doživimo. Identifikujemo se sa onim što gledamo. Poredimo naš život sa životom prikazanim na filmu i možemo steći utisak da mi nismo toliko srećni kao naši omiljeni likovi.

Ono što nas takvi filmovi nauče jeste da postoji ljubav na prvi pogled. Čim su se ugledali, znali su da je to to. U stvarnom životu, da li je to zaista tako? Da li zaista možemo da se zaljubimo u nekog koga ne poznajemo? Možemo jedino da se zaljubimo u iluziju o toj osobi koju smo sami stvorili. Ali, kao što sama reč kaže, to je iluzija. Ne stvarnost.

Foto: PrintScr instagram/titanicmovie

Sa druge strane, romantični filmovi mogu kod gledalaca da formiraju previsoka očekivanja i viđenje toksičnih odnosa kao poželjnih. Rolerkoster emocija, velike oscilacije u odnosu, tanka granica između ljubavi i mržnje – u romantičnim filmovima se to prikazuje kao ljubav za ceo život.

Ova uverenja se, usled naše velike izloženosti njima, nalaze u našoj podsvesti, i neretko se vodimo njima pri izboru partnera.

Jedna od najvećih zabluda romantične ljubavi jeste da, kada jednom nađemo pravog partnera, takva povezanost nikad neće ‘izbaciti na površinu’ naše strahove, ranjivosti, osećanja neadekvatnosti… Da će sve uvek biti idealno.

Međutim, uz duboku intimnost ide i duboka ranjivost. U dobrom odnosu je ta ranjivost dočekana u bezbednijim uslovima, gde se takva osećanja okidaju ređe, ali se ipak javljaju. U takvim situacijama treba biti svestan da, ukoliko imamo poverenja u svog partnera, zajedno to možemo da prebrodimo.

Foto: unsplash

Ljubav nije nešto što se odjednom dogodi i taj osećaj traje zauvek, ona se gradi. Svaki odnos, bilo partnerski ili ljubavni, da bi trajao, zahteva ulaganje. Ljubav se stalno gradi, razvija, u nju obe strane ulažu. Nesuglasice su sastavni deo svakog odnosa, stoga je spremnost na kompromis ključan faktor uspešnih veza.

Svi imamo potrebu za ljubavlju, ona je važan deo našeg života. Romantični filmovi su tu, pre svega, da nas zabave i tako treba i da im pristupimo. Ipak je to samo film.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: