Kako su Francuzi oživeli srpsko selo proizvodeći vina?

Bračni par Bonžiro, iz francuske vinske oblasti Burgundije, već petnaest godina obrađuju vinograde u istočnoj Srbiji i prave vino u Rogljevu kod Negotina. Zadovoljni su kvalitetom vina koje uglavnom izvoze u Francusku, Japan i Ameriku.
Priča o filokseri koja je u devetnaestom veku uništila vinograde u Francuskoj dovela je u Srbiju u bračni par Bonžiro.Tada se vino iz negotinske krajine izvozilo u Francusku.
– Mnogo dobro je ovde, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva, imamo vino od početka, staro 15 godina a to je mnogo važno za nas – naglašava Siril Bonžiro, iz Francuske.
– Mi pijemo belo,crveno,roze vino, šampanj …ali iz Rogljeva – samo iz Rogljeva, to je naše vino i volimo naše vino – dodaje Siril.
Francuzi, kako ih u selu zovu, sami rade u vinogradu, u sezoni tu su i njihovi sinovi, a imaju i pomoć iz Srbije. Ovogodišnju berbu zbog visokih temperatura već privode kraju. Čokote su uspeli da zaštite šeširima od lastara.
– Nema suvih bobica. Odlično je ima tečnosti unutra,idealno je, malo je berba poranila, ali će vino biti fantastično – ističe Nenad Rajić, direktor francuske vinarije Rogljevo.
Na obnovljeni kameni podrum pivnicu, posebno su ponosni. Osim njega restaurirali su još dve kamene kuće, jedinstvene u svetu.
– Radi još, još radi da, da. Ovo bure je burgundac, imamo frankovku – kaže Siril.
Najlepši posao posle berbe je priprema šire.Biće oko dvadeset hiljada litara izuzetnog vina ove godine , kažu naši domaćini Francuzi, koji zbog ovog posla provode osam meseci godišnje u kamenoj kuči u selu Rogljevo.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.