Slatkiši nisu samo zadovoljstvo za nepce – oni snažno utiču i na našu psihu. Konzumacija šećera privremeno podiže nivo dopamina, hormona „sreće“, zbog čega se odmah osećamo bolje. Međutim, ovaj efekat je kratkotrajan i često biva praćen naglim padom energije i raspoloženja.
Redovno unošenje velikih količina šećera može dovesti do emocionalnih oscilacija, razdražljivosti, pa čak i simptoma anksioznosti i depresije. Takođe, stvara se tzv. „šećerna zavisnost“, jer mozak počinje da traži nove doze slatkog kako bi povratio osećaj zadovoljstva.
Povezanost između ishrane i mentalnog zdravlja sve više proučavaju i psiholozi i nutricionisti. Uravnotežena ishrana sa što manje rafinisanih šećera doprinosi stabilnijem raspoloženju, boljoj koncentraciji i dugoročnoj emocionalnoj ravnoteži.
Dakle, iako slatkiši mogu trenutno popraviti dan, važno je da ne postanu svakodnevni mehanizam za regulaciju emocija.