Jedna od omiljenih namirnica na našim prostorima je, bez sumnje, krompir. Ali poslednjih godina počinje da nas osvaja posebna vrsta ovog povrća – batat ili kako ga još zovu, slatki krompir.
Povrće koje je nezamenjivo u ishrani vegetarijanaca, dolazi iz tropskih područja Latinske Amerike i obiluje vlaknima i vitaminima A i C. Može se koristiti na različite načine, kao samostalno jelo, ali i u salatama, supama, vegetarijanskim pljeskavicama.
Ipak, ne priprema se isto kao naš krompir. Nemojte ga kuvati u vodi jer će tako izgubiti vitamine. Bolja opcija je kuvanje na pari i to 30-40 minuta ili pečenje u rerni koje će povećati slatkoću batata.
Pre pečenja u rerni, dobro ga operite, osušite ubrusom i premažite uljem. Možete ga malo izbosti viljuškom kako se ne bi desilo da spolja bude nepečen, a unutra prepečen. Zavijte ga u foliju i pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.
Kad isključite rernu, ostavite ga još 10 minuta. Zatim skinite gornji deo kore, malo izgnječite viljuškom i punite krompir smesom po želji. Malo crvenog luka pavlake, soli i bibera je sasvim dovoljno, ali možete ga puniti i povrćem i suhomesnatim proizvodima.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.