Kako se pravilno sprema spanać

Jedna od zdravijih namirnica svakako jeste i spanać. U sebi sadrži brojne hranljive materije, uključujući i gvožđe.

Naravno, prepun je proteina, minerala i vitamina i od njegove konzumacije svakako imamo višestruku korist.

Međutim, kao i svako povrće, ukoliko ga ne pripremate pravilno, on će, prilikom kuvanja, izgubiti svojstva.

Kako biste ih sačuvali, neophodno je da ga kuvate što kraće, a posebno je važno da ga ne izlažete visokoj temperaturi.

Blanširanje je svakako najjednostavniji način za pripremu spanaća. To znači da je potrebno da ga jako kratko ubacite u ključalu vodu, koju ste prethodno blago posolili. Dakle, neka u vodi bude nekoliko minuta, a za to vreme ga više puta promešajte i, naravno, procedite čim ga izvadite iz šerpe.

Nakon toga možete da ga pripremite na uobičajen način. Ukoliko imate dilemu koji je to način, evo i kratkog uputstva:

Zagrejte malo ulja u tiganju ili šerpi, na ulju propržite seckani beli lik, nakon toga dodajte kašiku brašna i promešajte sve zajedno. Kada se sve zagreje i brašno počne da biva gusto, malo po malo dodajte mleka, a zatim i blanširani spanać i začine koje inače stavljate.

Poželjno je da napravite količinu koju ćete odmah pojesti, jer podgrevanje spanaća nije ni dobro, a ni zdravo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.