Jedna od zdravijih namirnica svakako jeste i spanać. U sebi sadrži brojne hranljive materije, uključujući i gvožđe. Naravno, prepun je proteina, minerala i vitamina i od njegove konzumacije svakako imamo višestruku korist.
Međutim, kao i svako povrće, ukoliko ga ne pripremate pravilno, on će, prilikom kuvanja, izgubiti svojstva.
Blanširanje je svakako najjednostavniji način za pripremu spanaća. To znači da je potrebno da ga jako kratko ubacite u ključalu vodu, koju ste prethodno blago posolili. Dakle, neka u vodi bude nekoliko minuta, a za to vreme ga više puta promešajte i, naravno, procedite čim ga izvadite iz šerpe.
Nakon toga možete da ga pripremite na uobičajen način.
Ukoliko imate dilemu koji je to način, evo i kratkog uputstva:
Zagrejte malo ulja u tiganju ili šerpi, na ulju propržite seckani beli lik, nakon toga dodajte kašiku brašna i promešajte sve zajedno. Kada se sve zagreje i brašno počne da biva gusto, malo po malo dodajte mleka, a zatim i blanširani spanać i začine koje inače stavljate.
Poželjno je da napravite količinu koju ćete odmah pojesti, jer podgrevanje spanaća nije ni dobro, a ni zdravo.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.