Kako se koriste začini

Nema kuvara koji neće naglasiti značaj upotrebe začina, pogotovo svežih, u kuvanju. Oni pretvaraju dobro jelo u odlično. I zato ne dozvolite da se vaš kulinarski repertoar svede samo na so i biber. 

Većina začina dodaje se na kraju kuvanja jer toplota uništava ukus. Mada je najbolje da eksperimentišete, neki začini provereno odlično idu uz određene namirnice.

Tako, na primer, bosiljak se najbolje slaže sa paradajzom, ali dobar je „drug“ i sa pečurkama i zelenom salatom, dok u kombinaciji sa limunom daje osvežavajući ukus jelu. Jedan od najaromatičnijih začina, ruzmarin, koristi se ne samo u slanim jelima, već, kao i nana iz čije porodice dolazi, u dezertima i pićima. Budući da je ukus prilično jak, ne preterujte. Odlično ide uz jagnjeće pečenje, a dobar je i na pici umesto klasičnog origana.

Sa origanom se poigrajte, pa ga pospite po salatama i morskim plodovima. Po izgledu mu je slična majčina dušica, ali je slađa i delikatnija, pa se uglavnom upotrebljava u pripremi mesa, prvenstveno svinjetine, a neki kuvari je koriste i u pravljenju sosova na bazi paradajza. Korijander ćete ili voleti ili mrzeti. Testirajte ga u supama, salatama i jelima od piletine i ribe. Uz morske plodove, posebno losos, slaže se i mirođija, simbol vitalnosti još od rimskih vremena. Neizostavna je u svim jelima u kojima je prisutan krastavac, a dobro ide i uz omlete i salate.

Žalfiju Italijani vole uz teletinu, Francuzi uz svinjetinu i kobasice, Amerikanci uz ćuretinu. Kako god da je koristite, ne preterujte jer ima jak ukus. I ne zaboravite nezaobilazni peršun koji ide uz gotovo svako jelo.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.