Poreklo tortilja čipsa datira još 1943. godine iz grada Piedras u Meksiku, kada su žene američkh vojnika stigle u restoran i od kuvara tražile da im se spremi nešto jednostavno i brzo.
Vlasnik Ignasio Naćo Anaja nije imao dovoljno sastojaka da pripremi konkretno jelo – imao je svega nekoliko tortilja, malo rendanog sira i papričice.
U trenutku je izmislio recept: izrezao je tortilje na trougliće – tortilja čips – stavio je rendani sir i malo papričica, te je sve zajedno smestio u rernu na nekoliko minuta i dobio novo jelo – naćose.
Žene su se oduševile ovom novonastalom grickalicom, a vrlo brzo se recept proširio celom Amerikom.
Sastojci:
- 1 šoljica kukuruznog brašna
- 1 šoljica običnog brašna
- pola kesice praška za pecivo
- 2 kašike margarina
- Po dve kašičice: lanenih semenki i semenki suncokreta
- kašika maslinovog ulja
- mlaka voda
- malo soli
Priprema:
Zamesite testo od brašna, semenki, vode i margarina.
Podelite smesu na kuglice i pustite da odstoji pola sata.
Kuglice položite na papir za pečenje, pa ih secite na tanke kolutiće.
Pecite ih na 150 stepeni oko pola sata.
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.