Kako prevazići strah od promene

Veliki broj ljudi se ne usuđuje da izađe iz zone komfora, jer ima strah od promene. Strah od promene jedan je od najčešćih strahova, sa kojim se suočava veliki broj ljudi. Sa druge strane, to je  jedan od strahova koji se pre ili kasnije uspešno prevazilazi, upravo zbog činjenice da su promene neminovne u našim životima.
Foto: unsplash/Brett Jordan

Svaki izlazak iz zone komfora iziskuje određeni napor i rizik. Međutim, kada se okrenete iza sebe, uglavnom shvatite da su promene, kojima ste se prilagodili, najbolje odluke koje ste mogli da donesete.

Nisu sve promene iste. Postoje promene sa kojima se rado suočavamo, jer smo i priželjkivali da se dese. Postoje i promene pred kojim strepimo, ali uspemo da skupimo hrabrost da se suočimo sa njima, dok postoje i promene kojim se svim silama opiremo. Ipak, da bi svaka od promena imala pozitivan ishod, zajedničko im je samo jedno – ne smete im prići sa strahom.

Takođe, važno je da promene ne guramo od sebe zato što smo lenji i sama pomisao izlaska iz zone komfora nam stvara paniku. Sve što preraste u monotoniju i dosadu je siguran put ka regresu, a tome definitivno ne treba da težimo.

Promena je put ka rastu i razvoju naše ličnosti, jer je taj put satkan od promena. Na kraju krajeva, svi želimo da postanemo najbolja verzija sebe, zar ne?

Foto: unsplash/Ryan Moreno

Ono što je takođe važno kada su promene u pitanju jeste da se one dešavaju postepeno. Svako veliko očekivanje sa sobom nosi stres i potencijalno razočarenje. Zbog toga, na put promene treba krenuti malim koracima, sa konkretnim i realnim ciljevima i dozvolite sebi da se iznenadite da možete i više od toga.

Bitno je da shvatite da su promene sastavni deo našeg života, da tu činjenicu prihvatite i suočite se sa strahom od neizvesnosti. Pre konačnog ishoda, ne možete znati da li će vam promena doneti nešto dobro ili loše. Ipak, odvažite se da pođete na taj put, jer sigurno je da ćete doživeti novo iskustvo, upoznati sebe i naučiti novu lekciju, što je svakako bolje od sigurne zone komfora, u kojoj  nikad nema napretka.

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Search
Close this search box.