Kako preboleti raskid veze?

Gubici su sami po sebi veoma teški.

Prekid nekog odnosa, bilo prijateljskog, poslovnog ili partnerskog, takođe predstavlja gubitak. Partner je bio deo tvog života, proveli ste zajedno lepe trenutke i nije ti svejedno ukoliko on iz njega ode. Sve ti je delovalo kao u bajci, mislio/la si da je to ono pravo, ali na kraju je, ipak, došlo do raskida.

 

Kako to preboleti? Evo nekoliko saveta kako da se ponašaš u toj situaciji:

Foto: unsplash/kyle-broad

Ne moli partnera da ti se vrati

Teško je nositi se sa raskidom, ali moliti partnera da ti se vrati neće ti doneti ništa dobro. Ako te odbije, biće još bolnije nego što je sada.

Prekini svaku komunikaciju

Znam, ovo ti zvuči previše oštro. Ali, ako prekineš svaku komunikaciju sa bivšim partnerom, biće ti lakše da ga preboliš. Samo se seti kako se osećaš kada vidiš da kači na društvene mreže slike iz provoda, a tebi ne šalje poruku. Sigurno ti se mota po glavi: “Zašto ne misli na mene?”. Obriši njegov/njen broj, sakrij njegov/njen profil na društvenim mrežama. Ako je potrebno, privremeno prekini kontakt sa osobama koje te podsećaju na njega/nju. 

Fokusiraj se na sebe

Partner je bio bitan deo tvog života i deo tvoje svakodnevnice, posebno ako je bila duža veza u pitanju. Tada svi malo zapostavimo sebe i svoje potrebe, stavljamo ih na drugo mesto.

Ovo je prilika da se ponovo povežeš sa samim sobom. Zapitaj se ko si i šta želiš da postigneš? Šta je ono što voliš da radiš sam/a? Konačno upiši kurs jezika koji toliko želiš, ali odlažeš. Kreni u teretanu, upiši školu plesa. Sad imaš vremena da se maksimalno posvetiš sebi.

Potraži savet

Raskidi su bolni, teški, suočavamo se sa negativnim emocijama u tim momentima, i to je sasvim razumljivo. Razgovaraj sa prijateljima, članovima porodice, a ako bi ti bilo lakše, i sa nekim stručnim licem.

Foto: unsplash/priscilla-du-preez

Budi optimističan/na

Pesimizam po pitanju budućnosti nikako ne pomaže. Povedi računa da ne postaneš ogorčena i negativna osoba. Jer kakve su ti misli, takav ti je i život. Nemoj biti zajedljiv/a prema drugima, nego im se pridruži u njihovoj sreći. 

Sada ti je veoma teško, imaš utisak da ti se ceo svet ruši, ali imaj u glavi samo jednu rečenicu: “Proći će.” U životu je sve prolazno, i lepe, i manje lepe stvari. Tako će proći i ovo.

A sigurno će se i tebi veoma brzo sreća opet pokucati na vrata!

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: