Kako postaviti pametne ciljeve i ostvariti napredak

Septembar je mesec rada na sebi, vreme da postavite pametne ciljeve, eliminišete negativne stvari u vašem životu koje vas sputavaju i ostvarite napredak.

Septembar je postao simboličan period za početak svežeg poglavlja u životima mnogih ljudi, gde se naglasak stavlja na lični rast i samopoboljšanje. To je vreme kada se mnogi vraćaju sa letnjeg odmora ili pauze i postavljaju nove ciljeve za učenje i obrazovanje. Ovaj prirodni početak može inspirisati ljude da razmotre svoje ciljeve i planove za lični razvoj.

Putem medija i društvenih mreža ideja o samousavršavanju u septembru postaje sve popularnija. Zaista, jedna od najboljih investicija koje možete napraviti u svom životu je da uložite u poboljšanje sebe fizički, duhovno i mentalno. Samousavršavanje može biti bilo koji niz koraka ili radnji koje preduzmete sa ciljem da postanete bolji nego što ste bili ranije.

Ako niste sigurni odakle da počnete, evo nekoliko praktičnih načina za poboljšanje koje treba razmotriti:

Započnite dan ranije;
Uradite nešto izvan svoje zone udobnosti;
Uključite vežbanje u svoju dnevnu rutinu;
Nađite novi hobi;
Prijavite se na seminar ili radionicu;
Ostavite lošu naviku.

Saveti za postavljanje pametnih ciljeva:

Ako su vaše težnje loše definisane ili dvosmislene, veća je verovatnoća da ćete kasniti – ili čak potpuno skrenuti sa koloseka – kada naiđete na neočekivanu situaciju. Da biste sprečili da se tako nešto desi, jedan od najpreporučljivijih saveta za postavljanje ciljeva je da se uverite da je svaki cilj koji postavite pametan (specifičan, merljiv, dostižan, realan, pravovremen).

Ovih pet aspekata treba pažljivo razmotriti pojedinačno pre nego što krenete dalje:

Konkretno: Prođite kroz „ko, šta, gde, kada i zašto“ svog cilja. Može biti od pomoći da ove tačke zapišete u planer ili dnevnik kako biste ih ponovo mogli referencirati.

Merljivo: Da biste znali da li ste postigli svoj cilj ili ne, moraćete da utvrdite kako ćete to znati. Ne zaboravite da razmotrite načine na koje možete meriti svoj napredak na tom putu.

Ostvarljivo: Neki od vaših ciljeva mogu biti ambiciozniji od drugih, ali da biste ih smatrali ostvarljivim, morate zaista verovati da možete da ih ostvarite. Ovo verovanje u sebe je ono što podstiče vaše uzbuđenje i motivaciju da nastavite.

Realno: Ako nije realno, nećete biti motivisani da preduzmete akciju. To se odnosi na oblasti van vaše kontrole kao što su vreme, prostor, drugi ljudi…

Pravovremeno: Bilo da je vaš cilj kratkoročan ili dugoročan, uverite se da imate jasnu predstavu o tome koji je vaš očekivani vremenski okvir i/ili rok.

Ulaganje u sebe i svoj razvoj je od velike važnosti bez obzira na mesec ili vreme tokom godine. Samousavršavanje i postavljanje pametnih ciljeva su ključni koraci ka ostvarivanju sopstvenog potencijala i stvaranju ispunjenijeg i uspešnijeg života. Ovi principi mogu nam pomoći da se suočimo sa izazovima, prevaziđemo prepreke i ostvarimo svoje snove, čineći svaki mesec prilikom za lični rast i razvoj.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.