Kako pomoći detetu da izgradi samopouzdanje?

Od rođenja, deca uče nove veštine vrtoglavom brzinom. A upravo uz njih, stiču i samopouzdanje da ih koriste. 

Kako deca odrastaju, upravo to samopouzdanje može biti jednako važno kao i same veštine. Da bi napredovala, deca moraju da veruju u sebe i svoje sposobnosti, a da istovremeno znaju da mogu da se izbore sa tim ako u nečemu ne budu toliko uspešna. Stručnjaci smatraju da oporavkom od neuspeha (loša ocena, utakmica, domaći zadatak), deca razvijaju zdravo samopouzdanje. Na taj način deca prihvataju onu čuvenu rečenicu “ljudski je grešiti” i uče na svojim greškama, kako da budu bolji. Pre svega toga, važno je da deca shvate da nije sve moguće i ne treba deci sve dopuštati, bitno je da im se na zdrav način, kroz razgovor, objasni šta je dobro za njih, a šta ne. Odnosno koje stvari su dopustive, a koje nisu!

U nastavku teksta predstavićemo vam nekoliko načina kako da pomognete deci da izgrade samopouzdanje i da maksimalno iskoriste svoje veštine i talente.

1. Naučite ih šta su greške, kako bi izgradili samopouzdanje

Pomozite deci da shvate da je u redu pogrešiti i da je važno učiti upravo na tim greškama, a ne da se čvrsto drže za njih i time opterećuju svoju psihu. Ljudi sa samopouzdanjem ne dozvoljavaju da im strah od neuspeha stane na put – ne zato što su sigurni da nikada neće pogrešiti, već zato što znaju kako da se izbore sa neupehom. Naravno, vrlo je važno naučiti decu šta su greške! Greška je zaboraviti domaći zadatak ili izgubiti svesku, ako se to desi vašem detetu nemojte ga grditi nego mu na lep način objasnite zašto ne bi trebalo da se to ponovi, na taj način, dete neće dobiti strah od toga, već će postati svesno kakve su mu odgovornosti.

2. Naučite decu da razvijaju dobre društvene odnose

Istraživajne na Univerzitetu u Ilinoisu pokazalo je da je važnije da deca odrastu u domu bez sukoba, među vršnjacima, među braćom i sestrama nego što su njihovi roditelji zajedno! Deca se ugledaju na ljude iz svoje okoline, na roditelje, na vršnjake zato je jako važno u kakvom okruženju odgajamo decu.

Još jedno istraživanje, koje je trajalo 20 godina i pratilo 700 dece, otkriva da su ona deca sa razvijenim društvenim sposobnostima redovno završavala fakultet i pronalazila posao do 25. godine.

Važno je decu odvojiti od virtuelnog sveta, iako ova činjenica kruži trenutno internetom, zaista je bitno da deca imaju dodira sa realnošću, da igraju društvene igre sa drugarima, da treniraju neki sport, da igraju lastiš… Na ovaj način, deca uče da razvijaju dobre društvene odnose!

3. Ohrabrite ih da se oprobaju u novim stvarima

Umesto da svu svoju energiju usredsrede na ono u čemu već ističu, za decu je dobro da konstatno istražuju u čemu su dobra i za šta imaju talenat. Nekoj deci više leže jezici, dok drugoj više leži matematika. Bitno je prepoznati kod dece koja su im interesovanja i podržati ih u tome. Svakako, važno je naglasiti da sticanjem novih veština, deca shvataju šta je sposobnost i sigurnosti, samim tim moći će da se izbore sa izazovima…

4. Pokažite deci ljubav

Neka vaše dete zna da ga volite, iako je pobedilo ili izgubilo utakmicu, iako je dobilo dobru ili lošu ocenu. Uverite se da vaše dete zna koliko ga volite – i to ne samo kada rade sjajne stvari! Pokažite deci svoja osećanja, jer ćete tako osnažiti njihovu ličnost, ali i naučiti ih šta su osećanja.

5. Postavite ciljeve

Ukoliko deca ispune svoje ciljeve, one velike i male, ona će se osećati snažnije. Naučite ih i pomozite deci da svoje želje pretvore u stvarnost, naravno, ovo se sve odnosi na realne ciljeve. Napravite zajedno sa njima spisak, šta je ono što oni žele, ukoliko neko dete želi da bude astronaut, objasnite im šta oni rade i kako se stiže do toga, da je potrebno mnogo učenja i truda. Zatim, vežbajte razbijanje dugoročnih ciljeva na realna merila. Vi ćete na taj način potvrditi njihova interesovanja i pomoći im da nauče veštine koje će im trebati da postignu željene ciljeve.

6. Izbegavajte poređenje

Iako je većina nas odrasla na poređenju, najčešće sa drugom decom koja su imala bolji uspeh u školi – istraživanja su pokazala da ovo nikako ne treba raditi! Na ovaj način deca gube samopouzdanje. Ne treba ih upoređivati, kako sa drugom decom (komšijama ili prijateljima) tako ni sa drugom decom u porodici – jer pored nesigurnosti ovo može izazvati i negativna osećanja usmerena ka bratu/sestri.

Ovo su samo neki od načina kako pomoći deci da izgrade samopouzdanje, usled nemilih događaja koja su se dogodila u protekla tri dana, veoma je važno da razgovaramo sa našom decom, više nego ikada.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: