logo transparend vojvodina uzivo

Kako pobediti sedentarni način života uz 10 trikova

Sve veći broj osoba usvaja sedentarni način života zbog produženih perioda provedenih za računarom na radnom mestu. Dugotrajno sedenje i nedostatak fizičke aktivnosti značajno ugrožavaju zdravlje ljudi.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, nedostatak fizičke aktivnosti se povezuje sa čak 3,2 miliona smrtnih slučajeva. Ovaj način života povećava podložnost raznim oboljenjima, uključujući dijabetes i srčane bolesti. Dodatno, nedostatak kretanja može dovesti do problema sa držanjem tela jer dugotrajno gledanje u računar izaziva napetost u leđima i očima.

Ova stanja mogu izazvati ne samo nelagodnost već i ozbiljne posledice poput išijasa i drugih fizičkih tegoba.  S obzirom na ove rizike, važno je preduzeti korake kako biste aktivno održavali svoje zdravlje dok radite za računarom. Da biste prevazišli ovaj izazov i unapredili svoje zdravlje, donosimo vam 10 jednostavnih trikova koji će vam pomoći da budete fizički aktivniji na poslu:

Redovno istezanje

Na svakih nekoliko sati, napravite pauzu od nekoliko minuta kako biste se istegnuli. Lagani pokreti kao što je dodirivanje nožnih prstiju rukama mogu opustiti mišiće i poboljšati cirkulaciju.

Lopta za pilates

Umesto standardne stolice, razmislite o korišćenju lopte za pilates. Ovo će vam pomoći da aktivirate trbušne mišiće i unapredite držanje tela.

Šetnje do kolega

Umesto da šaljete beskrajne mejlove, povremeno prošetajte do kolega i lično im saopštite svoje informacije. Osim fizičke aktivnosti, ovo takođe podržava i bolju komunikaciju.

Aktivnost tokom pauze

Iskoristite pauze za ručak za kratku šetnju. Čak i nekoliko minuta šetnje može poboljšati vaše opšte stanje.

Promena lokacije toaleta

Odaberite toalet koji je udaljeniji od vašeg radnog mesta. Ova jednostavna promena će vas podstaknuti da se više krećete tokom dana.

Foto: Freepik

Biciklom na posao

Ako je moguće, razmislite o dolasku na posao biciklom umesto automobilom. Osim što je ekološki prihvatljivije, biciklizam je odličan način za povećanje fizičke aktivnosti.

Pravilno držanje tela

Obratite pažnju na držanje tela dok sedite za stolom. Uspravno držanje, pravilno savijena kolena i oslonjena stopala na podu doprinose očuvanju zdravog tela.

Korišćenje stepenica

Umesto lifta, koristite stepenice kad god je to moguće. Penjanje uz stepenice je odličan kardiovaskularni trening.

Telefonski pozivi u pokretu

Kada dobijete telefonski poziv, iskoristite priliku da ustanete i prošetate dok razgovarate. Ovo će vam omogućiti fizičku aktivnost bez ometanja kolega.

Pauze za razgibavanje

Organizujte kratke „pauze za razgibavanje“ sa svojim kolegama. Ovo može postati timski ritual koji će unaprediti vaše zdravlje i podstaći timsku saradnju.

Optimalno zdravlje zahteva usvajanje novih navika kao što su uravnotežena ishrana i redovna fizička aktivnost. Ova kombinacija je ključna za smanjenje rizika od oboljenja. Bitno je istaći da nikada nije kasno da počnete sa preventivnim merama, te da ne postoji ograničenje za uvođenje redovne fizičke aktivnosti.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.