Kako piti burbon? – Sve što treba da znate o ovom piću kako ne biste napravili grešku u degustaciji

Burbon je jedinstvena vrsta alkoholnog pića, čija degustacija postaje pravi ritual – složen i pun suptilnih pravila.

Nije u pitanju samo naginjanje čaše, već i odgovarajuća priprema, izbor čaše i atmosfera u kojoj pijemo. Evo saveta koji će vam omogućiti da uživate u punom ukusu Burbona i izbegnete greške.

Odabir prave čaše

Prvi korak ka pravilnoj degustaciji je odabir prave čaše. Popularne opcije uključuju klasičnu, čvrstu čašu sa debelim dnom, savršeno za društvena okupljanja. Drugi izbor je čaša Glencairn – uska na vrhu i široka u dnu – koja bolje ističe arome pića, što je čini idealnom za degustaciju u intimnim okruženjima.

Umetnost mirisanja – kako osetiti aromu burbona?

Ispravno mirisanje burbona ključno je da biste cenili njegovu aromu. Specijalisti preporučuju nežno pomeranje čaše ispod nosa, sa blago otvorenim ustima – to vam omogućava da izbegnete dominaciju jakih alkoholnih isparenja koja mogu poremetiti percepciju mirisa. Neke aromatične note, kao što su vanila, karamela ili začini, su uočljivije sa tako suptilnim metodom mirisanja.

Voda i led – da li treba razblažiti Burbon?

Razblaživanje Burbona vodom ili dodavanje leda je diskutabilno. Frenk Kajafa, autor knjige “The Waldorf-Astoria Bar Book”, smatra da mala količina vode može “otvoriti” ukus alkohola, ali previše vode ili leda može da ga nadjača.

Što je kocka leda veća, to se sporije topi, a ukus burbona se postepeno menja, što je i poželjnije. Neki poznavaoci smatraju da led slabi autentičnost ukusa, pa je najbolje proveriti kako dato piće reaguje na hladnoću i vodu.

Savet: Što je burbon jači, to je bolje razblaživanje da bi se neutralisala oštra gorčina bez gubitka nijansi ukusa.

Koja hrana najbolje ide uz Burbon?

Uz Burbon najbolje ide govedina. Bez obzira da li je u pitanju biftek, hamburger ili tartar, govedina i Burbon su dobar stari par. Slatkoća pića savršeno se kombinuje sa začinjenom govedinom.

Stručnjaci takođe predlažu da probate Burbon sa mlečnom čokoladom i plavim sirom. Kombinacija može biti kontroverzna, ali daje neverovatno iskustvo ukusa prema ljubiteljima ovog alkohola.

Degustacija burbona – koliko dugo treba da traje?

Stručnjaci predlažu pravilo tri gutljaja: prvi otkriva “pupoljke” ukusa, drugi daje punu sliku, a treći vam omogućava da cenite suptilnosti i otkrijete manje očigledne note. Duža degustacija vam pomaže da razumete pun ukus, što je posebno vredno za prefinjenije sorte burbona. Neki ljudi vole da pojedu nekoliko zrna kafe pre nego što piju burbon, što čini ukus alkohola intenzivnijim.

Pijenje burbona počinje etiketom

Da bismo bolje razumeli sa kakvom vrstom pića imamo posla, trebalo bi da se fokusiramo na njegovu etiketu. Ne radi se o vizuelnoj strani, već o količini informacija. Pažljivo čitanje etikete otkriće ključne informacije kao što su vreme starenja, mesto proizvodnje i procenat ABV. Neke boce sadrže detaljnije informacije kao što su beleške o degustaciji, ukusi i istorija brenda, ali čak i samo saznanje kako je Burbon proizveden. Štaviše, etiketa će takođe pružiti informacije koje će objasniti zašto Bourbon košta toliko.

Učenje o destileriji može dovesti do boljih izbora 

Da biste bolje razumeli Burbon i šta on donosi, morate da naučite o destilerijama koje ga proizvode. Vredi pogledati karakteristične metode proizvodnje, istoriju brenda i opštu filozofiju i radni etos. Neki destilatori se fokusiraju na inovacije, drugi se drže tradicije. Neki objavljuju nove sorte burbona svake godine, drugi nude samo nekoliko klasika.

Na primer, možda mislite da su Jim Beam, Maker’s Mark i Basil Hayden odvojene, konkurentske kompanije, iako su u stvari u vlasništvu jednog većeg brenda koji se zove Beam Suntory. Vredi proširiti svoje znanje o ovom piću. Ako je moguće, vredi da i sami naučite kako se proizvodi Burbon. Doživljavanje složenog procesa proizvodnje može rezultirati uvažavanjem ukusa i dati potpuno novu dimenziju degustaciji.

Burbon treba pravilno skladištiti

Pravilno skladištenje Burbona je ključno. Ovo piće treba čuvati na mestu sa konstantnom temperaturom, daleko od sunčeve svetlosti i toplote. Burbon takođe ne treba čuvati u zamrzivaču ili frižideru. Za razliku od vina, Burbon ne stari nakon flaširanja, tako da jednom pravilno zapečaćen, on će zadržati svojstva ukusa godinama.

Vredi eksperimentisati

Mnogi ljubitelji Burbona upadaju u kolotečinu. Jednom kada se kombinacija uklopi, ponekad ostaje sa njima do kraja života. Međutim, vredi biti otvoren za nova iskustva. Burbon je alkohol koji se može kombinovati, a svaku destileriju karakteriše individualni ukus i paleta doživljaja. Stoga je vredno eksperimentisati i proširiti svoje horizonte.

Degustacija Old Fashioned bez slamčice

Burbon, posebno u obliku klasičnog Old Fashioned koktela, treba da se pije bez slamčice. Nažalost, slamčica prigušuje arome pića, što značajno ograničava doživljaj punog ukusa – posebno kada se koktel kombinuje sa korom pomorandže.

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.