Kako piti alkohol na elegantan način

Kada je dobra zabava, lako je zaboraviti na bonton. Generalna pravila ponašanja na okupljanjima uvek postoje, ali lako je biti povučen veselom atmosferom i ponekada preći određene granice. Navodimo nekoliko podsetnika za ”lepo ponašanje” na zabavama.

Elegancija nije upoređivanje međusobnog obrazovanja o bontonu, već dostojansvenost, uglađenost i poštovanje drugih oko sebe. Biti svestan sopstvenog ponašanja je važno za sve prilike, pogotovo kada je u pitanju događaj u kome su mnogi opušteni, veseli i druželjubivi. Postoji nekoliko stavki na koje je dobro obratiti pažnju na sledećem slavlju:

Analiziranje događaja i atmosfere

Dobro je imati ”plan pijenja” pre proslave ili izlaska. Da li je u pitanju novogodišnja žurka sa kolegama? Rođendan prijatelja? Slava ili krštenje? Svaki događaj ima određen bonton i kodeks ponašanja, tako da je veoma važno ponašati se u skladu s njima, a ovo se podrazumeva i za piće. U opuštenijim situacijama, u redu je opuštenije i piti. Međutim, kada je u pitanju veliko porodična ili poslovna proslava, bolje je imati strogu meru i biti  umeren.

Svest o ličnim granicama

Preterivanje sa pićem na društvenim događajima nikada nema dobre posledice. Pored potencijalno neprijatnih situacija i bezobzirnosti prema drugima, trebalo bi zaštititi sebe od negativnih posledica prekomernog konzumiranja alkohola. Od mučnine na licu mesta, do bola u glavi, umoru (i mučnine koja i dalje traje) sutradan. Pored toga, potrebno je poznavati svoj tip ponašanja pod dejstvom alkohola. Postaviti pitanje – “Da li sam veseli, emotivni, energičan ili neraspoložen tip?” Sve ovo utiče na odluku koliko pića je prihvatljivo za veče.

Razgovori i ponašanje

Alkohol svakoga može da opusti. Ovo je mač sa dve oštrice. Za one koji su stidljive prirode, može biti dobro ako vas mala doza alkohola ohrabri i ako će pomoći u prirodnijoj komunikaciji sa drugima. Međutim, lako je prestati sa ”brojenjem čaša” kada je zabava počela, tako da je važno biti na oprezu: razgovori sa šefom, roditeljima, daljom rodbinom ili nepoznatim ljudima moraju ostati pristojni, i koliko god je moguće, formalni. Neprikladni razgovori mogu potpuno upropastiti atmosferu događaja, kao i ličnu reputaciju.

Poznavanje alkohola

Mera konzumiranja pića se može odrediti po vrsti i kvalitetu alkohola. Na primer, umereno piti kvalitetan proizvod ne predstavlja rizik od mučnine. Važno je strogo dozirati pića sa visokim procentima alkohola, kao i ona koja nisu dobrog kvaliteta (u slučaju kada je nepristojno odbiti). Takođe, nije preporučljivo mešati više tipova ili brendova, iako možda deluje bezazleno. Ako je moguće, najbolje je držati se jednog tipa alkoholnog pića za celo veče.

Alkohol nije glavni sastojak dobre večeri

Iako pomaže u smehu, alkohol ne bi trebalo da je ključ dobrog provoda. Važi su drugi ljudi, razgovori i zanimljive teme koje mogu da se razmene, dobro mesto, muzika, hrana… Najbolji provod je kada se osećamo prijatno, opušteno i upijamo svaki trenutak. Takođe, izuzetno je važno piti vodu sa svakim pićem – telo će biti veoma zahvalno!

Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: