Kako mediteranska ishrana utiče na starenje mozga

Ukoliko želite dodatni argument koji potvrđuje vrhunsku vrednost mediteranske ishrane, tu je i istraživanje koje je provela međunarodna grupa naučnika iz Izraela, Nemačke i SAD-a.

Promena prehrambenih navika u korist obroka bogatih svežim povrćem, voćem, ribom, nerafinisanim žitaricama i maslinovim uljem očigledno ima izuzetno pozitivan uticaj na biološko starenje mozga. Ovi istraživači su zajedničkim snagama došli do zaključka da mediteranska ishrana značajno usporava manifestacije brzog starenja, posebno kod osoba s prekomernom telesnom težinom, čak i nakon smanjenja težine za svega jedan procenat.

Nakon pratnje mediteranskog režima ishrane tokom 18 meseci, rezultati skeniranja mozga su bili fascinantni. Starost mozga učesnika istraživanja je bila čak devet meseci manja u odnosu na očekivanu starost njihovih mozgova, prema hronološkom kalendaru. Ova razlika je jasan indikator kako mediteranska ishrana može suštinski da transformiše proces starenja mozga na bolje. Ovi nalazi ne samo što ukazuju na blagotvorne efekte ishrane na kvalitet života, već i otvaraju vrata dubljem razumevanju veza između ishrane i biološkog starenja mozga.

Ovo istraživanje dodatno osvetljava snagu mediteranske ishrane kao potencijalnog saveznika u borbi protiv negativnih uticaja starenja na kognitivnu vitalnost, ističući važnost uravnotežene prehrane kao ključnog faktora za očuvanje dužeg, zdravijeg i produktivnijeg života.

Pročitajte još: 

Tagovi:

Pročitajte još: