Kako Mađari slave Uskrs – Tradicija polivanja, ukrašavanja jaja i prazničnih trpeza

Mađarski uskršnji običaji predstavljaju bogatu mešavinu hrišćanskih i predhrišćanskih tradicija, koje se prenose s generacije na generaciju. Ovi običaji ne samo da obeležavaju verski značaj Uskrsa, već i slave dolazak proleća, plodnost i obnovu života.

Locsolkodás – Uskršnje polivanje

Jedan od najpoznatijih mađarskih običaja je locsolkodás, odnosno uskršnje polivanje. Na Uskršnji ponedeljak, muškarci i dečaci obilaze domove i polivaju devojke vodom ili parfemom, uz recitovanje tradicionalnih stihova. Ovaj običaj simbolizuje pročišćenje, plodnost i zaštitu od zlih duhova. U prošlosti se koristila hladna voda iz bunara, dok se danas češće koristi mirisna voda ili parfem. Kao znak zahvalnosti, devojke daruju polivače ručno oslikanim uskršnjim jajima, kolačima ili pićem.

Hímes tojás – Uskršnja jaja

Uskršnja jaja, poznata kao hímes tojás, imaju duboku simboliku u mađarskoj tradiciji. Ona predstavljaju novi život i obnovu. Tradicionalno se boje prirodnim bojama, kao što su ljuske crvenog luka, cvekla ili špinat, a ukrašavaju se tehnikama poput voskiranja, grebanja ili crtanja. Pojedini regioni, poput Matyófölda, poznati su po specifičnim motivima na jajima, koji odražavaju lokalnu umetnost i kulturu.

Húsvéti nyúl – Uskršnji zec

Húsvéti nyúl, ili uskršnji zec, ušao je u mađarsku tradiciju u 19. veku pod nemačkim uticajem. Zec simbolizuje plodnost i prolećnu obnovu. Deca prave gnezda u koja uskršnji zec ostavlja jaja, slatkiše i male poklone, što dodatno uveseljava praznik.

Komatál – Tanjir prijateljstva

U nekim delovima Mađarske, običaj komatál podrazumeva slanje ukrašenih tanjira s hranom prijateljima i komšijama kao znak prijateljstva i zajedništva. Ova tradicija jača društvene veze i izražava zahvalnost .​

Uskršnja jela

Uskršnji obrok u Mađarskoj obično uključuje kuvanu šunku, kuvana jaja, hren i slatki hleb (kalács). Ova jela simbolizuju kraj posta i proslavu obnove života. U nekim regionima, kao što je Dunántúl, tradicionalno se priprema i pečeni jagnjeći but.

Regionalne varijacije

Mađarska uskršnja tradicija bogata je regionalnim varijacijama. Na primer, u Matyóföldu, muškarci u narodnim nošnjama uz muziku obilaze domove tokom locsolkodása, dok u Palócföldu dominira umetnost ukrašavanja jaja voskom. U nekim delovima Dunántúla praktikuje se „sibálás“, gde se devojke simbolično udaraju vrbovim grančicama za zdravlje i sreću .​

Svim čitaocima želimo: Kellemes húsvéti ünnepeket!

Tagovi:

0 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Pročitajte još: