TURIJA – Takmičenjima u pravljenju svežih kobasica i brzom jedenju, ali i brzom ispijanju piva te programom “Deca Turije svojoj Turiji” počela je XXXVIII Kobasicijada u Turiji.
Najbolja ekipa u disciplini spravljanja sveže kobasice je domaća ekipa “Salašari”, koju su činili Miloš i Đorđe Curaković, drugo mesto pripalo je gostima iz Bačkog Petrovca, dok je treća bila ekipa “Bosanci” iz Bosanskog Petrovca. U brzom jedenju kobasice pobedio je Stefan Jelenković, dok je u ispijanju piva najbrža bila jedna dama, Biljana iz Šida. Rezultati takmičenja za najbolju suvu kobasicu biće objavljeni danas, 26.2.2022.
“Sušene kobasice smo probali u četvrtak, a danas žiriramo sveže. Kobasica mora da zadovolji određene kriterijume, to su ukus, masnoća i boja, a kod sušene su važni mozaik, odnosno dijagonalni presek, i suvoća. Kobasica mora da sadrži kvalitetnu papriku, ukus mora biti umereno pikantan a sastojci fino usitnjeni i dobro umešani, kako bi ukus bio jednak pri svakom zalogaju. Zadovoljni smo brojem učesnika i onim što su predstavili, imali smo 27 uzoraka suve kobasice i 13 timova koji su pravili svežu kobasicu. Mišljenje je žirija da su uzorci kobasica na takmičenjima svake godine sve bolji, da se učesnici vidno trude kako bi ostavili dobar utisak svojim proizvodom i da je Kobasicijada kao manifestacija doprinela podizanju ukupnog kvaliteta kobasica kod manjih proizvođača”, rekao je kaže Miloš Petromarkov, predsednik žirija.
Prvo veče Kobasicijade u Turiji završilo se nastupom tamburaškog orkestra “Zorule”, koji predvodi Zoran Bugarski Brica iz Novog Sada.
Pročitajte još:
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.