logo transparend vojvodina uzivo

Kako je Bistrica dobila ime i zašto Novo naselje „ne postoji“

NOVI SAD – Novo naselje ili Bistrica? Dok Novosađani u većini slučajeva kažu jedno, gradski dokumenti često se kose sa njihovim nazivom, a čitava „konfuzija“ nastala je 1992. godine.

Naime, te godine Grad je zvanično usvojio ime Bistrica za ovaj kvart, koji su do tada građani nazivali Novo naselje.

Novosađani, ipak, taj naziv nisu prihvatili, pa ćete često u razgovoru, na oglasima i slično, čuti da se se ovaj deo grada naziva upravo Novo naselje.

I dok je naziv „novo naselje“ potekao „iz naroda“, jer je u pitanju prosto bio novi deo grada, naziv Bistrica ima dužu istoriju koja počinje već u 16. veku.

Selo sa ovim nazivom, tačnije nazivom „Bisstritz“, upisano je u kartu kartografa Lazarusa davne 1528. godine, preko puta Petrovaradina. Ovako obeleženo mesto nalazi se na još nekoliko karti, ali tačna lokacija ovog istorijskog sela prema granicama današnjeg Novog Sada nije poznata.

Foto: Wikipedia

Kao što mnogi znaju, reč bistrica se kroz istoriju koristila za nazive bistrih, brzih reka i potoka, pa je logičan zaključak da je isto bilo i na ovom lokalitetu.

U mnogim slučajevima u Srbiji i regionu je tako i ostalo, pa kod nas postoji više reka Bistrica – pritoka Ibra, Nišave i Vlasine, tu su i Prizrenska Bistrica, Dečanska Bistrica, Pećka Bistrica na Kosovu i Metohiji, kao i dve Bistrice u BiH, pritoke reke Vrbas i Drine.

Foto: Wikimedia Commons

Kao reka, Bistrica postoji i u Sloveniji, Crnoj gori, Albaniji, Poljskoj, Rusiji, Ukrajini, Rumuniji, pa čak i Grčkoj.

Što se mesta i kvartova tiče, Novi Sad nije jedini u granicama Srbije sa svojom Bistricom, imaju je i Lazarevac, Leposavić, Leskovac, Petrovac na Mlavi, Crna Trava i Nova Varoš.

Pročitajte još:

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još:

Претрага
Close this search box.