AGRAR – Sušenje je jedan od najstarijih načina konzervisanja voća. Primenjuje se od davnina za duže čuvanje voća, jer se osušeni proizvod održava dugo i u “običnim” uslovima pakovanja i skladištenja.
– To je u suštini uklanjanje vlage. Najrasprostranjeniji i najpogodniji oblik sušenja voća, a posebno šljiva jeste konvektivno, kod koga voda isparava pomoću zagrejanog vazduha. Zagrejan vazduh, kao nosilac toplote, predaje toplotu plodovima voća, prima pritom isparenu vodu iz plodova i odnosi je sa sobom – kaže savetodavac u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Kragujevac Biljana Milosavljević i dodaje da se smanjenjem sadržaja vode, a time i povećanjem koncentracije ostalih sastojaka, povećava osmotski pritisak, čime su ishrana i razvoj mikroorganizama onemogućeni.
Sa težinom se smanjuju i troškovi
Posebna prednost i odlika konzervisanja sušenjem jeste što se odstranjivanjem vode smanjuje težina i zapremina plodova, a time se smanjuju i troškovi čuvanja, transporta i skladištenja. Zbog svojih odlika i prednosti, ovaj način konzervisanja je i danas u značajnoj primeni, pri čemu se stalno razvijaju i unapređuju postupci tehnike i tehnologiije.
– Kvalitetna sušena šljiva je samo ona koja je krupna, mesnata, dobro osušena, zdrava, slatka, lepog spoljašnjeg izgleda, sa očuvanim prirodnim ukusom i mirisom. Zbog toga sveža šljiva namenjena za sušenje treba da se odlikuje krupnim plodovima odgovarajućeg spoljašnjeg izgleda, pa plodovi imaju fleksibilnu pokožicu, zlatno-žuto meso, povoljan odnos meso-koštica i da su ubrani u fazi optimalne zrelosti za ovaj vid prerade – navodi ovaj stručnjak za voćarstvo.
Nov pristup sagledavanju kompletne problematike, proizvodnje ovog proizvoda, obuhvata sledeće segmente: primarnu proizvodnju svežeg voća namenjenog za sušenje, preradu sušenjem, primenom odgovarajućeg tehnološkog postupka, plasman ostvarene proizvodnje na savremen komercijalan način.
Osušena šljiva treba da ima 22-26% vlage, a to zavisi od načina dalje obrade.
Koje su sorte dobre za sušenje?
Da bi se obezbedio standardan kvalitet za domaće i inostrano tržište, treba izabrati pogodne sorte šljiva za sušenje a to su, kako Milosavljevićeva navodi, prvenstveno požegača, stenlej, valjevka i čačanska rodna.
– Pošto je kampanja sušenja šljiva sezonskog karaktera, i traje ograničeno vreme, proširenje kapaciteta se može postići sušenjem odgovarajućih sorti različitog vremena zrenja, kao i korišćenjem sirovina, s različitih lokaliteta – dodaje ona.
Pročitajte još:
Budžet za poljoprivredu u ovoj godini 113 milijardi dinara
Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je budžet za poljoprivredu u 2023. koji uključuje i dodatna sredstva namenjena poljoprivrednicima, prema poslednjim podacima oko 113 milijardi dinara. Ona je na sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije na kojem su se razmatrale informacije o radu resornog ministarstva, rekla da su poljoprivrednicima u ovoj […]
Opširnije
Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.