Kako izgleda humanitarno kupanje u Dunavu u januaru (VIDEO)

NOVI SAD – Nesvakidašnja subota na Štrandu protekla je u humanitarnom znaku kada su se Nemanja Milović u društvu četrdesetak momaka i jednom devojkom, okupali u ledenom Dunavu i „tuširali hladnom vodom“.

Ova akcija okupila je sve hrabre ljude da se na jedinstven način prikupe sredstva za pomoć Lani koja boluje od spinalne mišićne atrofije.

Radi se o vrlo progresivnoj bolesti koja napada mišiće i brzo se gube osnovne životne funkcije kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje.

Zato su svi prisutni donirali onoliko novca koliko je ko mogao, a učesnici su „uplatili“ svoj ulazak u vodu sa simboličnih 500 dinara.

Foto: Gradske info

Na samom početku postojale su instrukcije koje su učesnici pažljivo saslušali, da bi vrlo brzo i nakon psiho-fizičke pripreme, svi polako krenuli prema vodi.

Iako je u pitanju Štrand i peskovita plaža, sneg koji je prethodnog dana napadao, doprineo je dodatnom utisku i dramatici da se radi o hladnom januarskom danu, ledenoj vodi i oštrom osećaju prilikom ulaska u Dunav.

S obzirom na vremenske uslove, verujemo da su osećaji i emocije među učesnicima bile izmešane, jer svim ostalim posmatračima sa strane, pogled na razgolićene učesnike u kupaćem kostimu izazivao je dodatan osećaj hladnoće.

Međutim, to nisu obični učesnici već oni iskusni, u pitanju su ljudi koji već neko vreme praktikuju tuširanje hladnom vodom i koji su u treningu.

Praksu tuširanja hladnom vodom mnogi su počeli iz znatiželje da bi posle nekog vremena shvatili da im takav vid tuširanja pogoduje zdravstvenom stanju i imunitetu, na kraju krajeva i prija.

Takav je slučaj i sa učesnicima humanitarne akcije „Za Laninu životnu bitku“.

Nakon tri minuta boravka u Dunavu, ovoj „spartanskoj“ metodi tuširanja, došao je kraj. Uz aplauz i veliku podršku prisutnih, kupači su izašli iz vode i pokrenuli svoj adrenalin kako bi se što brže zagrejali.

PrtSc/Facebook.com

Zbog prirode bolesti, Lani su potrebna sredstva za konstantne fizikalne terapije, terapije u vodi, medicinsku opremu, medicinske aparate, suplemente, ortopedska pomagala, specijalističke preglede, rehabilitaciju u inostranstvu i logopedske tretmane.

Takođe, potrebna su sredstva i za troškove puta i smeštaja, zato budite humani i pošaljite poruku 808 na 3030.

Bravo Nemanja, bravo momci i devojko!

Pročitajte još:

 

Preuzmite našu Android aplikaciju sa Google Play Store.

Tagovi:

Pročitajte još: